Jaavanmeren turmakoneen runkoa kellutetaan pinnalle

Sukeltajat ovat nähneet matkustamossa useita kuolonuhreja, joita ei kuitenkaan voida vielä noutaa vaarallisten olosuhteiden takia.

Ulkomaat
Indonesia airasia lentoturma.
EPA/BASARNAS

Jaavanmereen joulukuussa pudonneen malesialaisen matkustajakoneen runkoa on alettu nostaa merenpohjasta 30 metrin syvyydestä. Työn toivotaan valmistuvan vielä lauantain aikana.

Ensimmäinen nostoyritys epäonnistui köysien katkettua.

Sukeltajat pääsivät perjantaina ensi kertaa sisään matkustamoon. Sieltä tuotiin kymmenen turman uhrien ruumista, mutta olosuhteet olivat liian vaaralliset sukeltamisen jatkamiseksi.

Pimeässä matkustamossa kelluu istuimia ja matkustajien omaisuutta, ja johdot kiemurtelevat takkuisina lankavyyhteinä, kuvailee nostosta vastaava laivastoupseeri Rasyid Kacong.

Sukeltajat kiinnittivät varhain lauantaiaamuna kelluttavia pusseja koneen 30-metriseen runkoon. Ensimmäinen nostoyritys epäonnistui köysien katkettua, kun hylky oli noin seitsemän metrin päässä pinnasta. Uusi yritys on parhaillaan meneillään.

Alustavia tietoja turman syystä ensi viikolla

Kaikki AirAsian -yhtiön koneessa ollutta 162 ihmistä kuolivat, kun kone putosi mereen joulukuun 28. päivänä. Kone oli matkalla Indonesian toiseksi suurimmasta kaupungista Surabayasta Singaporeen.

Toistaiseksi on löydetty 69 ruumista. Muiden etsiminen helpottuu, kun runko on pinnalla, Kacong sanoo. Ohjaamoa ei ole vielä yritetty nostaa. Se makaa merenpohjassa noin puolen kilometrin päässä rungon löytöpaikasta. Sukeltajien on määrä selvittää seuraavaksi, ovatko kapteenin ja lentoperämiehen ruumiit ohjaamossa.

Koneen mustat laatikot saatiin ylös viime viikolla. Niiden sisältämiä tietoja lennon vaiheista ja ohjaamon keskusteluista analysoidaan parhaillaan. Alustavat tulokset on määrä antaa kansainväliselle siviili-ilmailuliitolle ensi viikolla. Lopullisesti turman syyn selvittämisen arvioidaan vievän jopa vuoden.

Indonesian liikenneministeri Ignasius Johan sanoi aiemmin tällä viikolla, että ennen putoamistaan kone nousi epätavallisen korkealle. Alueella oli suuri myrsky, jota lentäjä sanoi haluavansa välttää, mutta alueen vilkkaan lentoliikenteen takia hän ei ehtinyt saada lupaa lisätä korkeutta.

Lähteet: AFP, AP