Suomalaiset kliseet leikkivät Kemin lumilinnassa

Kemin 20. lumilinna onnistuu yllättämään lähes joka nurkan takana. Juhlalinna on täynnä mitä erilaisempia ilmiöitä suomalaisuudesta.

Kotimaa
Kemin lumilinnan ravintola vuonna 2015
Laura Valta / Yle

Kemissä avataan lauantaina jo 20. lumilinna, joka on juhlavuoden veroinen. Teemaksi on itseoikeutetusti valittu suomalaisuus, ja se linnassa näkyykin lukemattomin eri tavoin. Lumi- ja jääveistoksissa leikitellään meille kovin tutuilla asioilla, mutta lumessa kliseetkin muuttuvat kiinnostaviksi.

– Olemme yrittäneet saada sinne meille kaikille suomalaisille tuttua suomalaisuutta, mutta myös korostaa niitä asioita, jotka ovat ulkomaalaisille asiakkaille vau-elämyksiä, luonnehtii tiedottaja Titta Vuorinen.

Kaikkea ei kannata eikä voikaan paljastaa, mutta ainakin hirsiseinä, ravintolan seinien veistokset ja jääpalikoista koottu traktori ihastuttavat. Pikkuväkeä on haluttu ilahduttaa muun muassa pienellä tynnyriliukumäellä ja suurella tuubiliukumäellä.

Yllättävänä hahmona seinältä löytyy lumeen veistetty Michael Monroe.

Lumesta veistetty Michael Monroe Kemin lumilinnassa
Risto Koskinen / Yle

– Tarkoitus on hänet kutsua, kun veistos on viimeistelty ja valaistus asetettu. Katsotaan saadaanko vieraita tänä vuonna, Vuorinen hymyilee.

Enemmän veistettyjä huoneita

Juhlavuoden linna poikkeaa aiemmista esimerkiksi hotellihuoneiden osalta. Nyt entistä useammassa huoneessa on yksilöllisesti veistetyt seinät.

Myös linnan uudella sijoittelulla on haettu varmuutta, jotta kausi voisi jatkua loppuun asti vaihtuvista sääoloista huolimatta. Viime vuonna poikkeuksellisen lämmin sää sulki linnan ennätysaikaisin.

– Alue on hieman haastava, kun ollaan ison rinteen ja meren välissä. Rinteeltä sulamisvedet valuvat aina linnan alueelle, joten nyt on hajautettu riskiä ja sijoitettu esimerkiksi hotellihuoneita kahteen paikkaan, Vuorinen kuvailee.

Lumilinnan kappeli on saanut muotonsa Kemin kirkosta. Tänä vuonna lumisessa kappelissa järjestetään esimerkiksi kaikille avoimia vihkiäistilaisuuksia.