Eteläpohjalainen elokuva saa omat Kalevi-palkinnot

Eteläpohjalaisella elokuvalla menee hyvin, sanoo Etelä-Pohjalaisen elokuvan edistämisyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Panula. Etelä-Pohjanmaalla valmistuu täyspitkiä elokuvia lyhytelokuvien ja dokumenttien lisäksi. Eteläpohjalaista elokuvaa halutaan nostaa uudella Kalevi-palkinnolla, jonka yhdistys jakaa helmikuussa ensimmäisen kerran.

elokuvat
Monty Python -koomikkoryhmän jäsenet huumorikuvassa jalasjärveläisen elokuvateatterin valkokankaalla.
Jalasjärven Kinon vastaanottimet ja projektorit on viritelty Monty Pythonien spektaakkelin varalle valmiiksi.Yle

Etelä-Pohjalaisen elokuvan edistämisyhdistys ry on toiminut pari vuotta ja pyrkinyt verkostoittamaan elokuvantekijöitä.

– Täällä oli paljon tekijöitä, jotka eivät tunteneet toisiaan. On helpompi lähteä tekemään, kun väki tuntee toisensa, iloitsee yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Panula saavutetusta tavoitteesta.

Panulan mukaan eteläpohjalaisella elokuvalla menee hyvin.

– Se on kovasti kasvavaa. Kokoajan tehdään isommin ja pidempiä elokuvia. Nyt on täyspitkiä elokuvia tullut jo monena vuonna, Panula sanoo vihjaten varovasti, että tänä vuonna Käräjävuorentien, Kaukopartion ja Anselmi, nuori ihmissusi -elokuvan perässä saattaa olla tulossa jälleen uusi pitkä eteläpohjalaiselokuva.

Kalevi-palkinto eteläpohjalaiselle elokuvalle

2010-luvulla valmistuneille, julkista levitystä saaneille elokuville on luvassa uusi elokuvapalkinto. Etelä-Pohjalaisen elokuvan edistämisyhdistys ry jakaa eteläpohjalaisen elokuvan Kalevi-palkinnot helmikuussa viidessätoista kategoriassa.

– Se on tietyllä tavalla eteläpohjalaisen elokuvan oma Jussi-palkinto. Halutaan palkita ihmisiä siitä, että ovat tehneet omalla riskillä elokuvan, saaneet elokuvalevitystä ja katsojia, Sanna Panula sanoo.

– Jussi-kelpoisia elokuvia täältä tulee korkeintaan yksi vuodessa ja täällä on kuitenkin paljon laadukkaasti tehtyjä lyhytelokuvia ja dokumentteja. Halutaan nostaa niitä, jotta väki kiinnostuisi niistä ja menisi niitä katsomaan.

Uusi Kalevi-palkinto saa nimensä Kalevi Haapojalta.

– Kyllähän se näin on. Jussikin on toki eteläpohjalainen nimi, mutta se oli jo varattu, Sanna Panula nauraa.

Vuoden Elokuvateatteri Jalasjärveltä

Sanna Panula tietää, että elokuvateatteriyrittäjyys ei ole helppoa nyky-Suomessa, ainakaan maaseudulla. Lauantai-iltana Etelä-Pohjalaisen elokuvan edistämisyhdistys ry palkitsi Vuoden elokuvateatteri -kunniakirjalla Jalasjärven Kinon Kannatusyhdistys ry:n.

– Kino Jalasjärvi perustettiin joulukuussa 2013 vaikeina aikoina. Sen kannatusyhdistyksen innovatiivisuus ja usko elokuvaan ovat tehneet Kino Jalasjärvestä kunnan valopilkun, Sanna Panula kertoo kunniakirjan myöntämisperusteista.

Kino Jalasjärvi oli mm. koko maailman pienin elokuvateatteri, joka näytti suorana lähetyksenä Monty Pythonin satelliittilähetyksen. Sillä on myös käytössä kanta-asiakasjärjestelmä asiakkailleen.