Ihmisoikeusjärjestö: Kongon protesteissa kuollut kymmeniä

Kongon demokraattisen tasavallan poliisi ja sotilaat käyttävät kovia keinoja yrittäessään estää protestit presidentti Joseph Kabilan valtakauden jatkamista vastaan, sanoo Human Rights Watch.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Kongon pääkaupungissa Kinshasassa
Mielenosoittajia Kongon Kinshasassa.EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa 42 ihmistä on kuollut protesteissa vaalilain muutosta vastaan, sanoo yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Myös paikalliset asukkaat ovat arvioineet kuolleiden määrän kymmeniksi. Hallituksen ilmoittama kuolinuhrien määrä on 12. Yhden kerrotaan olleen poliisi.

HRW:n mukaan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kohtuutonta väkivaltaa mielenosoittajia vastaan ja yrittäneet tuhota todisteet toimistaan. Protestoinnin tukahduttaminen on vaatinut kuolonuhreja pääkaupungissa Kinshasassa ja idässä Gomassa. HRW sanoo myös, että sotilaat ovat tulittaneet summittaisesti sairaaloita.

Kinshasan uhreista 21 kuoli poliisien tai sotilaiden luodeista, HRW sanoo. Järjestön mukaan sillä on dokumentoitua näyttöä useista tapauksista, joissa poliisi tai tasavaltalaiskaartin sotilas vei ruumiin mukanaan, ilmeisesti poistaakseen todisteet ampumisesta.

Järjestö kertoo, että monet tällä viikolla rauhallisina alkaneet mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi, kun turvallisuusjoukot ovat ampuneet väkijoukkoa kyynelkaasulla ja kovilla panoksilla. Osa mielenosoittajista on vastannut heittelemällä kiviä ja ryhtymällä ryöstelemään hallituksen tukijoina pitämiensä kauppiaiden liikkeitä sekä toimistoja.

Pitkä väestönlaskenta jatkaisi Kabilan valtaa

Protestoijat vastustavat lakimuutosta, jota he pitävät Kabilan yrityksenä pysyä edelleen vallassa. Alahuoneen vastustuksesta parlamentin alahuone hyväksyi lain viikko sitten, mutta ihmishenkiä vaatineiden protestien jälkeen ylähuone päätti yksimielisesti, että esitystä muutetaan. Parlamentin molempien kamareiden on määrä kokoontua sopimaan uudesta sisällöstä.

Kabila nousi valtaan vuonna 2001 isänsä jälkeen. Perustuslain mukaan hän ei voi enää asettua ehdolle. Hän saisi kuitenkin lisäaikaa, jos kiistelty vaalilain muutos hyväksyttäisiin. Sen mukaan presidentin- ja parlamenttivaalit järjestettäisiin vasta väestönlaskennan jälkeen.

Kongon demokraattisen tasavallan suuren koon ja tiestön heikkouden takia laskennan arvioidaan vievän kolme vuotta.

Viimeinen virallinen laskenta on vuodelta 1984. Tuolloin väkiluvuksi saatiin lähes 30 miljoonaa. Sittemmin luvun arvioidaan kasvaneet selvästi yli kaksinkertaiseksi.

Lähteet: AFP, AP