Ulkoministeri Tuomioja: Ukrainan sodan laajenemisella pahat ja kauaskantoiset seuraukset

Separatistit uhoavat laajentavansa sotaa, ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoittaa Facebookissa. Tällä olisi hänen mukaansa kauaskantoisia seurauksia eikä Venäjä voisi välttyä vastuustaan separatistien tukijana ja aseistajana. Mariupolin iskussa kuoli ainakin 30 ja haavoittui satakunta ihmistä, viranomaiset ovat kertoneet.

Kotimaa
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Mikko Stig / Lehtikuva

Ukrainan Mariupolissa eilen lauantaina tehty raketti-isku on kuin toisinto Sarajevon torin kranaatti-iskusta, joka tehtiin 21 vuotta sitten, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) katsoo. Hän kirjoittaa asiasta yhteisöpalvelu Facebookissa.

Tuomioja toteaa, että Itä-Ukrainan separatistit ovat uhonneet laajentavansa sotaa ja että tällä olisi "pahoja ja kauaskantoisia seurauksia", jos näin todella tapahtuisi. Sodan laajentaminen vaikuttaisi paitsi ukrainalaisiin myös kansainväliseen tilanteeseen, hän arvioi.

"Venäjä ei silloin voi välttyä vastuustaan separatistien tukijana ja aseistajana sillä, että se yrittää syyttää Ukrainaa kaikesta", Tuomioja kirjoittaa.

Viranomaiset ovat kertoneet, että Mariupolin iskussa kuoli ainakin 30 ja haavoittui satakunta ihmistä. Iskun on kerrottu kohdistuneen siviileihin.

Aiemmin muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut lauantaisen raketti-iskun. Näyttää siltä, että raketit ammuttiin umpimähkäisesti siviilien asuttamille alueille, Banin lausunnossa todettiin.

Banin mukaan tapauksessa saatettiin rikkoa kansainvälisiä lakeja.