1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Afrikan tasavallassa siepattiin ministeri

Ministerin sieppaaminen kertoo, miten levoton Keski-Afrikka on uskontokuntien aseliittoumien vihanpidon takia.

Ulkomaat

Keski-Afrikan tasavallan nuoriso- ja urheiluministeri on siepattu pääkaupungissa Banguissa. Armel Ningatoloum Sayo ja hänen vaimonsa olivat tulossa kirkosta, kun neljä asemiestä pysäytti heidän autonsa ja pakotti ministerin mukaansa, vaimo Nicaise Sanielle Sayo kertoo.

Hänen mukaansa sieppaajat pakenivat taksilla kohti Anti-Balaka-liittouman tukialuetta. Anti-Balaka on kristittyjen ja animistien liittouma, joka muodostettiin toissa kesänä vastustamaan vallan kaapannutta Séléka-liittoa. Siihen kuuluu pääasiassa muslimeja.

Séléka-kapinalliset kaatoivat maaliskuussa 2013 presidentti François Bozizén hallinnon, jota he syyttivät maan koillisosien muslimien sorrosta. Vallankaappauksen jälkeen kapinalliset hyökkäilivät Banguin asukkaiden kimppuun, mikä johti Anti-Balakan perustamiseen ja yhtä verisiin iskuihin muslimiväestöä vastaan.

Tänä vuonna yritetään järjestää vaalit

Sen jälkeen maa on käytännössä jakautunut uskontojen mukaisiksi alueiksi, ja sekä Anti-Balaka että Séléka ovat syyllistyneet edelleen julmuuksiin ja jopa suoranaisiin sotarikoksiin. Keski-Afrikan pohjoisosat ovat yhä Sélékan hallinnassa.

YK syytti viimekuisessa raportissaan Anti-Balakaa etnisistä puhdistuksista, joiden takia etelän muslimivähemmistö on paennut lähes kokonaisuudessaan. Noin 4,5 miljoonasta kansalaisesta lähes 440 000 elää nyt maan sisäisessä pakolaisuudessa ja 190 000 naapurimaissa, arvioi YK.

Banguissa valtaa pitää väliaikaishallitus, jonka olisi määrä johdattaa maa vaaleihin tämän vuoden aikana ranskalaisten ja Afrikan unionin rauhanturvajoukkojen auttamana.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi