Kerry ja Lavrov keskustelivat Ukrainan kriisistä – Venäjä vakuuttaa valmiuttaan edistää rauhaa

Ministerien puhelinkeskustelussa Lavrov syytti Ukrainan hallitusta taistelujen viimeaikaisesta kiihtymisestä. Ukraina on puolestaan syyttänyt Venäjän tukemia separatisteja.

Ulkomaat
Sergei Lavrov ja John Kerry.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (oik.) tapasivat 14. joulukuuta Roomassa.EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vakuuttanut Yhdysvalloille, että Venäjä on valmis tekemään kaikkensa rohkaistakseen Ukrainan konfliktin osapuolia etsimään rauhanomaista ratkaisua.

Lavrov esitti vakuutuksen sunnuntaina puhelinkeskustelussaan Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Kerry ehdotti, että rauhanneuvotteluissa avustavien kansainvälisten toimijoiden ryhmää laajennetaan.

Lavrov puolestaan painotti, että Donetskin ja Luhanskin separatistien kanssa tulisi neuvotella suoraan.

Lavrov syytti Ukrainan hallitusta taistelujen viimeaikaisesta kiihtymisestä. Ukraina on puolestaan syyttänyt separatisteja. Ukrainan hallituksen mukaan Itä-Ukrainaan on myös tullut tuhansia venäläissotilaita. Venäjä on toistuvasti kiistänyt, että sen joukkoja olisi Ukrainassa.

Lavrov keskusteli sunnuntaina Ukrainan kriisistä myös EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa. Lavov patisti EU:ta painostamaan Ukrainan hallitusta vuoropuheluun separatistien kanssa.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AFP