1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptissä useita kuollut kansannousun vuosipäivän yhteenotoissa

Poliisi partioi vuoden 2011 kansannousun päänäyttämönä toimineella Tahririn aukiolla, jottei sinne pääsisi mielenosoittajia ilmaisemaan tyytymättömyyttä presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallintoa vastaan.

Ulkomaat
Mielenosoittajia käsirysyssä keskenään.
Mielenosoittajia käsirysyssä keskenään lähellä Tahririn aukiota Kairossa 25. tammikuuta.Khaled Elfiq / EPA

Egyptissä ainakin 15 ihmistä on kuollut vuoden 2011 kansannousun vuosipäivänä puhjenneissa levottomuuksissa, maan tiedotusvälineet kertovat.

Ainakin 13 mielenosoittajaa ja yksi poliisi on kuollut yhteenotoissa pääkaupungin Kairon pohjoisissa esikaupungeissa. Joidenkin tietojen mukaan poliiseja olisi kuollut kaksi.

Sadat ihmiset ovat osoittaneet mieltä myös muualla Kairossa. Poliisi ampui kyynelkaasua ja laukauksia, kun sadat mielenosoittajat marssivat vuoden 2011 kansannousun päänäyttämönä olleelle Tahririn aukiolle.

Alexandrian kaupungissa levottomuudet ovat vaatineet ainakin yhden kuolonuhrin. Viranomaiset sanovat, että poliisi ampui Alexandriassa mielenosoittajaa, kun tämä oli ensin tulittanut heitä.

Viranomaiset olivat tiukentaneet etukäteen turvatoimia, ja muun muassa Tahririn aukiolle oli sijoitettu poliiseja ja panssaroituja ajoneuvoja mielenosoitusten estämiseksi.

Tiukoista turvatoimista huolimatta Kairon itäosassa tehtiin pommi-isku, jossa haavoittui kaksi poliisia. Tekijäksi ilmoittautui jihadistiryhmä Ajnad Misr, Egyptin soturit. Sisäministeriön mukaan kaksi epäiltyä kapinallista puolestaan ammuttiin Baheiran maakunnassa, kun he olivat asettamassa pommia.

Mielenosoittajat vastustavat presidentti Abdel Fattah al-Sisin uutta hallintoa, joka on laittanut kovalla kädellä kuriin oppositiota sen jälkeen, kun armeija vuonna 2013 syrjäytti vaaleilla valitun islamistisen presidentin Muhammad Mursin.

Al-Sisin hallintoon ovat tyytymättömiä sekä Mursin tukijat että maallinen oppositio, joka oli syrjäyttämässä Mubarakin hallintoa vuonna 2011. Oppositio syyttää al-Sisiä perääntymisestä niistä vapauksista, joita egyptiläiset voittivat kaataessaan Mubarakin kolme vuosikymmentä jatkuneen itsevaltaisen hallinnon.

– Nämä ovat vallankumouksen hautajaiset, sanoi yksi Mubarakin vastaisen kansannousun aktivisteista uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti al-Sisi ylisti lauantain televisiopuheessaan egyptiläisten neljä vuotta sitten osoittamaa muutostahtoa, mutta varoitti, että vie aikaa saavuttaa kaikki vallankumouksen päämäärät.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi