1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vatikaani korvaa kyyhkyt ilmapalloilla

Lokki ja varis yrittivät viime vuonna napata Vatikaanin tammikuiset rauhankyyhkyset. Tämä vuonna tavasta on luovuttu.

Ulkomaat
Kahden valokuvan yhdistelmä lokin hyökkäyksestä rauhankyyhkyn kimppuun Vatikaanissa 26. tammikuuta.
Kahden valokuvan yhdistelmä lokin hyökkäyksestä rauhankyyhkyn kimppuun Vatikaanissa 26. tammikuuta 2014.ANSA / EPA

Vatikaanin Pyhän Pietarin aukiolla ei sunnuntaina vapauteta vanhan tavan mukaan kyyhkysiä rauhan symbolina, vaan ne korvataan ilmapalloilla.

Kyyhkysistä on luovuttu, koska viime vuonna aukiolla heräsi kauhu, kun ensin lokki ja sitten myös varis syöksyivät saalistamaan kyyhkysparia. Tapaus sai myös eläinsuojelujärjestöt paheksumaan Vatikaanin perinnettä.

Katolisessa kirkossa tammikuu on omistettu rauhanteemoille. Johannes Paavali II (paavi vuosina 1978–2005) otti käyttöön tavan, jossa tammikuun viimeisenä sunnuntaina kaksi lasta heittää paavin toimiston ikkunasta vapauteen kaksi valkoista kyyhkystä.

Eläinsuojelujärjestöjen vetoomuksesta paavi Franciscus päätti luopua tavasta. Yhden järjestön mukaan vapauttaminen Pyhän Pietarin torin ylle oli kuolemantuomio kyyhkysille, sillä torin pylväiden päällä istuskelee aina joukko läheisen Tiberjoen lokkeja.

Kyyhkyjen suojeleminen sopii Franciscukselle jo nimen puolesta: hän otti paavillisen nimensä Pyhältä Franciscus Assisilaiselta, villieläinten suojelijalta. Viimevuotista fiaskoa ei paavillisessa päätöksessä mainittu.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi