1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Vain ihmistä voi pilkata

Tapasin maailman tunnetuimmat Muhammed-pilapiirtäjät kesäkuussa 2010. Toinen nukkui kirves sängyn vieressä, toinen oli elänyt maan alla vuosia, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola

Koputan omakotitalon ovelle ja valkohapsinen mies tulee pian päästämään minut sisään. Hän näyttää hajamieliseltä professorilta. Muhammed-pilapiirtäjä Lars Vilks asuu rauhallisella Ruotsin maaseudulla, läheisellä pellolla laiduntavat lehmät.

Sanna Ukkola.
Sanna Ukkola.Seppo Sarkkinen / Yle

Kuuluisa pilapiirros roikkuu Vilksin olohuoneen seinällä, sohvan yläpuolla. Siihen hän on piirtänyt profeetan koirana. "Tutkin sananvapauden rajoja", Vilks selostaa, kun kysyn, miksi hän halusi piirtää muslimeja syvästi loukanneen kuvan.

Vilks esittelee minulle keittiötään. Ikkunan yläpuolella seinä on palanut mustalle karrelle. Vilksin talo yritettiin polttaa edelliskuussa. Kolme miestä rikkoi ikkunan ja heitti polttopulloja sisään. Tuli tarttui myös yhteen miehistä, jolloin tuhopolttajat hätääntyivät ja pakenivat paikalta.

Vilksin yläkerrassa on turvahuone,pimeä koppero, joka on meille kahdelle aivan liian ahdas. Hän voi paeta sinne, jos joku hyökkää taloon. Samalla hän hälyttää apua. Poliisin pitäisi olla paikalla muutamassa minuutissa.

Vilks tarkistaa autonsa pommien varalta aina ulos lähtiessään. Yönsä hän nukkuu kirves sängyn alla

Vilks tarkistaa autonsa pommien varalta aina ulos lähtiessään. Yönsä hän nukkuu kirves sängyn alla. Ampuma-aseita hän ei suostu asuntoonsa päästämään.

Pari viikkoa ennen vierailuani Vilks yritettiin pahoinpidellä Uppsalan yliopistossa, jossa hän oli pitämässä luentoa. Vilks näyttää minulle videotallennetta tapahtumista. Riehaantunut yleisö hyökyy miehen päälle ja mylvii Allahu Akbar -huutoa.

Terroristiverkosto al-Qaida on luvannut Vilksistä 100 000 dollarin tapporahan. Summa kohoaa, jos hänet teurastetaan kuten lammas eli kurkku katkaisemalla.

Tanskassa poliisipartio saattelee meidät Kurt Westergaardin äärimmäisen salaiseen osoitteeseen. Oven edessä seisoo neljä siviiliasuista poliisia, jotka käyvät läpi laukkumme ennen kuin päästävät meidät sisään.

Maailman kuuluisin Muhammed-pilapiirtäjä näyttää antiikin filosofin ja hyväntahtoisen isoisän risteytykseltä. Hänenkin seinällään roikkuu erilaisia Muhammed-tulkintoja. Koko talo on lattiasta kattoon sähkölaitteilla kyllästetty. Westergaardin taloon on viritetty hälytyslaitteita, piilossa olevia kameroita ja panssaroitu turvahuone, joka pelasti aiemmin hänen henkensä.

Tammikuussa kirveen kanssa varustautunut mies hyökkäsi Westergaardin asuntoon. Westergaard oli tuolloin kotonaan kahdestaan viisivuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Pilapiirtäjä joutui jättämään tytön yksin olohuoneeseen ja pakeni turvahuoneeseen. Hyökkääjä takoi ovea kirveellä ja huusi kirouksia.

"Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: olisin voinut mennä tappelemaan hyökkääjän kanssa olohuoneeseen, jolloin hän olisi murhannut minut pikkutytön silmien edessä. Tiesin kuitenkin, että terroristit hyökkäävät omaisten kimppuun äärimmäisen harvoin, joten pakenin turvahuoneeseen odottamaan poliisia", Westergaard selitti päätöstään.

Pian poliisi saapuikin paikalle – ja hyökkääjä tuomittiin terrorismista ja murhayrityksestä yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen.

Kurt Westergaard nousi maailmanmaineeseen 2005, kun hän piirsi profeetta Muhammedin Tanskan suurimman päivälehden Jyllands-Postenin sivuille. Muhammedin turbaanin tilalla oli pommi.

Jyllands-Postenin julkaisemat pilakuvat johtivat mittaviin mellakoihin ja mielenosoituksiin, joissa kuoli yli sata ihmistä. Sen jälkeen Westergaard on elänyt salatuissa osoitteissa ja ajanut kymmenillä eri autoilla. Hän kertoo saaneensa noin parituhatta tappouhkausta. Vuonna 2013 hänen nimensä julkaistiin al-Qaidan etsintäkuulutettujen listalla.

Hänen opettajavaimonsa sai potkut koulusta, koska koulu pelkäsi, että naisen läsnäolo vaarantaisi lapset. Westergaardin parturi ei enää suostunut kuvien julkaisun jälkeen leikkaamaan hänen hiuksiaan.

Molemmat sanoivat taistelevansa länsimaisen demokratian ja sananvapauden puolesta. Ja kyllä, he piirtäisivät uudelleenkin. Heitä ei saisi peloteltua hiljaisiksi

Yritin kysyä Westergaardilta ja Vilksiltä, miksi he ehdoin tahdoin haluavat loukata ihmisten syvimpiä, uskonnollisia tunteita. Oliko se kaiken tämän arvoista? Miksi heittää bensaa liekkeihin, eiväthän he kuvillaan loukkaa paitsi terroristeja vaan myös miljoonia maltillisia muslimeita.

Molemmat sanoivat taistelevansa länsimaisen demokratian ja sananvapauden puolesta. Ja kyllä, he piirtäisivät uudelleenkin. Heitä ei saisi peloteltua hiljaisiksi.

Tein Muhammed-pilapiirtäjistä puolen tunnin tv-ohjelman viisi vuotta sitten 2010. Ennen kuin vierailin pilapiirtäjien luona, kävin jututtamassa myös Oulussa asuvaa imaamia. Hän esitti kysymyksen molemmille miehille siitä, miksi he haluavat rienata profeettaa.

*Pilapiirtäjät halusivat piirtää vastauksensa imaamille *– ja molemmissa piirroksissa oli Muhammedin kuva.

Samalla tavalla toimi Charlie Hebdo -lehden toimitus Pariisin verilöylyn jälkeen. Kaksitoista henkeä vaatineen iskun jälkeen satiirilehti julkaisi painoksen, jonka kannessa itkee profeetta. Je suis Charlie -kylttiä pitelevän profeetan yläpuolella lukee “Kaikki on annettu anteeksi”.

Tapasin ohjelmaa tehdessäni myös suomalaisen Muhammed-kuvillaan kohauttaneen sarjakuvataiteilijan Ville Rannan. Hänkin piirsi vastauksen imaamin kysymykseen, mutta hänen vastauksessaan ei ollut profeettaa. Ville Rannan kuvassa oli joukko ihmisiä ja yksi ainoa lause: “Vain ihmistä voi pilkata.”

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontajana

Lue seuraavaksi