Suomen kreikkalaiset: Voittajalla on nyt iso vastuu

Ensimmäiset ovensuukyselyt ja ennusteet saavat Suomen kreikkalaiset varovaisen innostuneeksi vaikka nopeaan muutokseen ei uskota.

Kreikan kriisi
Alexis Tsipras äänestämässä.
Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras antoi äänensä aamupäivällä Ateenassa.Orestis Panagiotou / EPA

Kourallinen Suomen kreikkalaisia on kokoontunut helsinkiläiseen ravintolaan Yle Uutisten haastatteluun. Kuukausien vaalikamppailun jälkeen Kreikan televisio välittää heti iltaseitsemän jälkeen ensimmäisten ovensuukyselyjen tulokset ruudulle. Kukaan ei ole yllättynyt.

Opettajana ja opinto-ohjaajana työskentelevä Dimitrios Rantzos uskoo tuloksen antavan uutta toivoa vaikka menneisyydestä ei ole kovin hyviä muistoja.

– Ainakin 30 vuotta ennen vaaleja poliitikot lupasivat Kreikan kansalle paljon asioita, jotka jäivät toteuttamatta.

Vaikka ensimmäisten arvioiden mukaan Syriza on saamassa suurvoiton, se tarvitsee muiden puolueiden tukea, arvioi Kimon Papadopoulos. Hän on entinen yrittäjä, joka on asunut Suomessa vuosikymmeniä.

– Tämä puolue antaa uutta toivoa, mutta niitä lupauksia se ei pysty toteuttamaan ilman muiden puolueiden apua Kreikassa.

Uudelta hallitukselta odotetaan ennen kaikkea helpotusta tavallisten ihmisten hätään, joka on erityisen vakava suurissa kaupungeissa. Lomasaarilla turismi on edelleen tuonut rahaa.

Kreikan velka

Suomessa asuu tuhatkunta kreikkalaissyntyistä ihmistä, joista monet pitävät tiiviisti yhteyttä Kreikassa asuviin sukulaisiinsa. Samaa toivotaan valtiotasolle – yhteydenpitoa ja neuvotteluja. Suomen tiukka linja Kreikan lainojen leikkaamiseen on pantu merkille sekä pohjoisessa että eteläisessä kotimaassa.

– Nyt on tärkeintä neuvotella EU:n kanssa lainoista. Kreikka tarvitsee pitemmät laina-ajat mutta velkansa se lopulta maksaa, Papadopoulos sanoo.

Opettajana työskentelevä Valentzas Evangelos muistuttaa, että kyseessä ei ole vain Kreikan tai Etelä-Euroopan maiden ongelma.

– Tämä koskettaa koko euroalueen ydintä.

Ulkomailla asuvat kreikkalaiset eivät päässeet äänestämään parlamenttivaaleissa.