Euroopan vasemmistopuolueet riemuitsevat Kreikan vaalituloksesta

Espanjan Podemos-puolue, joka Syrizan tavoin vastustaa säästökuuripolitiikkaa, pitää vaalitulosta alkusoittona muutosten vuodelle.

Ulkomaat
Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras ja espanjalaisen Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias tervehtivät kannattajiaan Ateenassa 22. tammikuuta.
Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras ja espanjalaisen Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias tervehtivät kannattajiaan Ateenassa 22. tammikuuta.Yannis Kolesidis / EPA

Ensimmäiset reaktiot Syrizan vaalivoittoon ovat olleet varovaisia.

Ranskan presidentti Francois Hollande onnitteli Syrizan johtajaa, ja lupasi yhteistyötä euroalueen talouskasvun ja vakauden varmistamiseksi.

Saksan hallituksesta Syrizan voittoa ei ole toistaiseksi kommentoitu. Saksa on suhtautunut kielteisesti vaatimuksiin Kreikan velan leikkaamisesta.

Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidmann muistutti aiemmin, että Kreikan on pidettävä kiinni sopimuksista, mikäli se haluaa apua jatkossa. Weidmannin mukaan on Kreikan etujen mukaista, että uudistukset jatkuvat.

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan talouden epävarmuus lisääntyy Euroopassa. Suomen pääministeri Alexander Stubb pitää aamulla lyhyen tiedotustilaisuuden Kreikan vaalituloksen tiimoilta.

Vasemmistopuolueet Euroopassa ovat Kreikan Syrizan menestyksestä mielissään. Toisen kriisimaan Espanjan Podemos-puolue, joka Syrizan tavoin vastustaa säästökuuripolitiikkaa, pitää vaalitulosta alkusoittona muutosten vuodelle.

Espanjan Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias ennustaa, että Kreikka vapautuu säästölinjasta, joka hänen mukaansa on Saksan sanelema.

– Työskentelemme Syrizan tueksi, mutta myös Espanjassa tunnustaen erot maidemme taloudessa ja politiikassa, Iglesias sanoi televisiokanava Sextan haastattelussa.

Suomessa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki seurasi Kreikan vaaleja tiukasti yömyöhään Twitter-tilillään.

– Voi mennä iloisena nukkumaan, hän kirjoitti, kun Syrizan voitto alkoi näyttää yhä selvemmältä.

Arhinmäki osallistui Syrizan voitonjuhliin Ateenassa. Hän toppuutteli ylisuuria odotuksia, joita Syrizan äänettäjillä voi voitonhuumassa olla.

– Tietysti odotukset ovat valtavan suuret, ja moni odottaa, että ne tapahtuvat hetkessä, hän kommentoi Yle Uutisille.

Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras ryhtyy neuvotteluihin EU:n kanssa toki vasta sitten, kun hallitusneuvottelut on käyty.

Lähteet: AFP