Yle Kreikassa: Syrizan kannattajat uskovat ihmisarvon palauttamiseen

Kreikkalaisen Syriza-puolueen puheenjohtaja aikoo aloittaa hallitusneuvottelut maanantaina, kertoo toimittaja Sara Saure.

Kreikan kriisi
Syrizan kannattajat heiluttavat julistetta, jossa lukee "Hyvää yötä, rouva Merkel" saksaksi.
Syrizan kannattajat heiluttavat julistetta, jossa lukee "Hyvää yötä, rouva Merkel" saksaksi.Orestis Panagiotou / EPA

Vasemmistolaisen Syriza-puolueen kannattajat toivovat vaalivoiton palauttavan kreikkalaisten ihmisarvon, kertoo toimittaja Sara Saure.

– Syrizaa äänestäneiden mukaan Kreikka on tästä päivästä lähtien erilainen maa. Ihmiset kokevat, että valtaan nousee nyt puolue, joka antaa vihdoin äänen kansalle ja palauttaa kreikalaisten ihmisarvon, Saure kertoo.

Sauren mukaan kreikkalaiset tietävät, että muutokset vaativat aikaa. Muun muassa Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras on myöntänyt, että tämä vuosi ei ole vielä ruusuilla tanssimista.

– Arvelen, että puolueen luoma toivo kreikkalaisten arjen helpottamisesta poistaa jo heti ensikättelyyn ihmisten vuosien turhautumista. Ihmiset odottavat, että vasemmisto alkaa taata kreikkalaisille lupaamiaan perusedellytyksiä, kuten sähköä ja ruokaa varattomille ja terveyspalveluja koko väestölle, Saure sanoo.

Sara Saureen mukaan Syriza haluaa välttää nyt kaikin voimin uudet vaalit.

– Tsipras aloittaa nyt puoluejohtajana hallitustunnustelut. Hän tapaa jo tänään aamupäivällä oikeistolaisen, lainaohjelmia ja säästökuureja vastustavan Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen (ANEL) johtajan. Itsenäiset kreikkalaiset -puolue saa parlamenttiin 13 edustajaa.

Vaalivoittaja Syriza on puolestaan saamassa 300-paikkaiseen parlamenttiin 149 edustajaa. Sauren mukaan Kreikassa halutaan nyt uskoa, että vasemmiston ja oikeiston hallituskoalitio on mahdollinen.

Syrizan puheenjohtaja Tsipras on jo luvannut kreikkalaisille, että Kreikan lainaohjelman ehdot neuvoteltaisiin uusiksi. Syriza on vaatinut sekä maan valtionvelan leikkaamista että elvyttäviä toimia.