Syriza kosimaan minikumppania – Kreikan valtapuolueet jäämässä syrjään 40 vuoden vallan jälkeen

Pieni Itsenäiset kreikkalaiset -puolue saattaa olla voittaja-Syrizalle tulenarka kumppani, sillä sosiaalikysymyksissä ne ovat eri rintamilla. Säästöpolitiikalle ne ovat kuitenkin yhtäläisen allergisia.

Ulkomaat
Kreikan parlamenttijakauma tammikuun 2015 vaalien jälkeen.
Yle Uutisgrafiikka

Kreikan vaalit voittanut Syriza-puolue on aloittanut maanantaiaamuna neuvottelut pienen Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) -puolueen kanssa hallituksen muodostamisesta. Hallitusneuvotteluiden alkaessa vaalien äänistä oli laskettu 99,8 prosenttia: Syriza on voittamassa 149 paikkaa 300 kansanedustajan parlamenttiin.

Syrizaa ja Itsenäisiä kreikkalaisia yhdistää säästökuuripolitiikan vastustaminen. Itsenäiset kreikkalaiset on jo ilmaissut halukkuuttaan yhdistää Syrizan kanssa voimansa hallituksessa.

Jos Kreikan uusi hallitus koostuu näistä aineksista, perinteisemmät suurpuolueet Uusi demokratia ja Pasok jäisivät vallan syrjästä ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen. Jompikumpi on ollut aina hallituksessa sitten sotilasjuntan eli vuodesta 1974.

Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras tapaa ensimmäisenä mahdollisen hallituskumppanin, Itsenäisten kreikkalaisten puheenjohtajan Panos Kammenosin. Sen jälkeen Tsiprasin odotetaan keskustelevan myös keskustalaisen To Potamin ja kommunistisen KKE:n kanssa. Näiltä puolueilta Tsipras etsii tukea, vaikka ne eivät virallisesti hallitukseen päätyisikään.

Itsenäiset kreikkalaiset näyttäisi saaneen vaaleissa 13 paikkaa ja sinetöisi Tsiprasin johdettavaksi enemmistöhallituksen. Itsenäiset kreikkalaiset on oikeistopuolue, joka ajaa tiukkaa linjaa laittomaan maahanmuuttoon. Puolue on monissa sosiaalikysymyksissä eri mieltä kuin Syriza, mutta kansainvälisen pelastuspaketin ehtoihin molemmat ovat lopen kyllästyneitä. Syrizan suurena vaalilupauksena oli neuvotella Kreikan kansainvälisten lainojen ehdot uusiksi.

Syrizan voitto rohkaissee Euroopan muita säästökuuripolitiikkaa vastustavia puolueita ja saattaa laajemminkin muuttaa suuntaa poispäin budjettikureista ja rakenteellisista uudistuksista.

Kreikan vaaleissa Syrizan ääniosuus oli aivan viimeisiä ääniä laskettaessa 36,4 prosenttia ja vaalien kakkosen, Uuden demokratian 27,8 prosenttia. Äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto oli 6,3 prosentin äänisaaliillaan kolmas.

Epätodennäköisessä pidetyssä kauhuskenaariossa Syrizan voitosta alkaisi pääomapako ja kaaos, joka sysää Kreikan ulos eurosta. Monet pelkäävät tulevia EU:n ja Kreikan välisiä lainaehtoneuvotteluja ja sitä, että niissä ajaudutaan liian kipeisiin kompromisseihin.

Pohjois-Euroopan vauraat maat kuten Saksa ja Suomi eivät ole ainoat, jotka ovat toistelleet, että Kreikan täytyy pitää sovitusta kiinni. Kreikan lainahelpotuksia vastustetaan esimerkiksi Virossa ja Slovakiassa, missä kansalaiset ovat kreikkalaisten tavoin ahdingossa. Helleenien lainahelpotukset olisivat poliittisesti kivuliaita myös Espanjalle, Irlannille ja Portugalille, jotka ovat kuuliaisesti noudattaneet pelastuspakettiensa ehtoja saamatta ylimääräistä armoa.

Lähteet: Reuters, AP