Stubb: Kreikan lainoja ei anneta anteeksi, laina-ajoista voidaan keskustella

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomen kanta Kreikan lainoihin ei ole lientynyt. Stubbin mielestä on tärkeää, että sitoumuksista ja sopimuksista pidetään kiinni.

Ulkomaat
Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa maanantaiaamuna 26. tammikuuta.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden liittyen Kreikan vaalitulokseen ja Suomen Kreikalle antamaan lainaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo, että Suomi on valmis keskustelemaan Kreikan laina-aikojen pidentämisestä. Suomi ei ole kuitenkaan antamassa Kreikan lainoja anteeksi.

Pääministerin mukaan Suomen kanta ei ole lientynyt.

– Lähtökohta on, että emme tule antamaan lainoja anteeksi, mutta olemme valmiita keskustelemaan ohjelmien tai laina-aikojen pidentämisestä, Stubb sanoi maanantaiaamuna pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Stubb kuitenkin huomautti, että Kreikan lainojen ehdot ovat jo nyt erittäin huokeat. Tämän vuoksi lainaehtoja ei voida hänen mukaansa radikaalisti muuttaa.

Stubbin mielestä Kreikan lainaehtojen radikaali huojentaminen olisi epäreilua Portugalille, Irlannille ja Espanjalle, koska ne ovat selviytyneet lainoistaan ilman helpotuksia.

Mielestäni ei ole oikein ajatella, että suomalainen veronmaksaja joutuisi maksamaan Kreikan elvytyspolitiikasta.

Alexander Stubb

Stubb korosti, että on tärkeää, että Kreikan uusi hallitus pitää sovituista asioista kiinni.

– Me lähdemme siitä, että se miljardi euroa, jonka Suomi on lainana Kreikalle antanut, siitä pidetään edelleen kiinni. Mielestäni ei ole oikein ajatella, että suomalainen veronmaksaja joutuisi maksamaan Kreikan elvytyspolitiikasta.

Stubb ei halunnut spekuloida ajatuksella siitä, menettääkö suomalainen veronmaksaja rahojaan Kreikan takia. Hän kuitenkin huomautti, että Kreikkaan ei ole vielä menetetty senttiäkään rahaa.

– Yksikään suomalainen veronmaksaja ei ole toistaiseksi hävinnyt sentin senttiä, latin latia Kreikkaan toistaiseksi.

Stubb onnitteli heti tilaisuuden alussa Kreikan Syriza-puoluetta vaalivoitosta. Hän myös huomautti, että Kreikan demokraattista vaalitulosta kunnioitetaan.

Vasemmistolainen Syriza-puolue voitti ylivoimaisesti Kreikassa eilen sunnuntaina pidetyt vaalit. Puolue on luvannut kreikkalaisille neuvotella Kreikan lainaohjelman ehdot uusiksi.