1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Juha Alvari tangotti herkkää elokuvamusiikkia

Keminmaalainen musiikin voimakaksikko Kimmo Klemettinen ja Juha Alvari tempaisi musiikkivuoden aluksi heti kunnolla. Aki Kaurismäen Klaani-elokuvasta tuttu Balladi-kappale kasvoi Klemettisen sovituksena ja studiotyönä melkoisiiin mittasuhteisiin. Ensiradiosoittonsa uusi sovitus sai maanantaiaamuna Radio Perämeressä.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Studiopäälllikkö Kimmo Klemettinen vahvistaa, että herkkä balladi päätettiin muokata yksissätuumin vereväksi "nykytangoksi". Kappaleen levyttämiseen ei tarvittu mitään erikoisjärjestelyjä.

Balladi on Anssi Tikanmäen säveltämä ja sanat rustasi Juice Leskinen. Elokuvassa olevan version lauloi tamperelainen, herkkä-ääninen Päivi Portaankorva.

Raivokasta rakkautta - hellyydellä

– Tavoitteenamme oli, että saadaan sävellyksestä ja sanoista irti kaikki mahdollinen. Allulle kun esitin idean, niin kyllä siinä tummat silmät hieman pyörähtivät. Tangoa siinä haettiin, pakisee Kime sovitusratkaisuistaan.

– Kyllä minua ensikuulemalta hieman mietitytti, että tämmönen tapaus. Biisi oli ihan erilainen mitä olin koskaan aiemmin levylle laulanut, saati sitten keikoilla esittänyt, Juha paljastaa.

Töihin alettiin - kauan hiottiin

Parivaljakko myöntää, että töitä tehtiin kovasti ja ajan kanssa. Koska sovituksesta haluttiin tehdä heti toisennäköinen kuin alkuperäinen, niin ideoita kehiteltiin ja kehittelyjä testattiin moneen otteeseen. Arto Kiimalaisen herkkä haitarointi ja Tome Jakun jykevä komppi saivat sen kuulostamaan halutulta.

– Tango on ihan oma tyylilajinsa ja se vaatii tietynlaista ilmaisua. Ilmaisun syvyyttä haettiin kerran jos toisenkin, muistelee pitkää kypsyttelyaikaa Juha Alvari.

"Sukellus Argentiinaan"

Allu psyykkasi itsensä oikeaan tunnelmaan katselemalla mm. argentiinalaisia tangoelokuvia ja niistä löytyi vinkkiä tallenteen syvään sielullisuuteen.

– Laitoin silmät kiinni ja yritin sukeltaa mukaan tiiviiseen ja tiukkaan tunnelmaan, kertaa Alvari studiosessioita.

Tästä voit kuunnella kappaleen. (siirryt toiseen palveluun)