Hyppää sisältöön

Käänteinen asuntolaina on vaihtoehto vain harvoille syrjä-Suomessa

Pankkien valikoimissa on käänteinen asuntolaina, joka esitetään mahdollisuutena ottaa hallitusti käyttöön asunnossa kiinniolevaa varallisuutta. Esimerkiksi Meri-Lapissa laina on kuitenkin vain harvojen saatavissa.

Suomessa asuntokauppojen lukumäärä lisääntyi 4,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kuva: YLE

Eläkepäivien alettua laskevat kuukausittaiset tulot. Ei sinänsä hätää, työvuosien aikana varallisuutta on kertynyt velattoman asunnon verran.

Kertyneen varallisuuden voi hallitusti ottaa käyttöön käänteisen asuntolainan avulla. Asuminen jatkuu omassa kodissa ja tilille tulee joko kuukausittain ennalta sovittu euromäärä tai koko lainamäärä yhdellä kertaa.

Vakuuden kannalta on tärkeää asunnon ikä, kunto ja pidetäänkö siitä huolta.

Pentti Alaperä

Korotkin voidaan lisätä velkapääomaan ja maksetaan vasta laina-ajan päättyessä. Takaisinmaksun koittaessa on mahdollisuus maksaa laina tai myydä asunto, päätöksen tekee lainan ottaja tai perikunta.

Elintason säilyttämiseen käänteinen asuntolaina on siis ratkaisu. Mutta vain periaatteessa. Käänteisestä lainasta on iloa lähinnä velattoman asunnon kasvukeskuksessa omistaville ihmisille. Muualla, kuten Meri-Lapissa, laina on vain harvojen saatavissa.

Vuosituhannen alussa Suomeen tullut lainamuoto on levinnyt Hypo-pankista muidenkin pankkien tarjontaan. Meri-Lapissa lainaa voi kysyä esimerkiksi Tornion Osuuspankista.

Käänteinen asuntolaina on kulutusluotto

– Tässä on kysymys kulutusluotosta, joka maksetaan takaisin myymällä asunto, sanoo Tornion Osuuspankin toimitusjohtaja Pentti Alaperä.

– Kun asunto on vakuutena, sen myytävyys on tärkeä kriteeri, tarkentaa Alaperä.

Ennakkoon lukkoon lyötyjä kriteerejä vakuudelle ei ole. Alaperän mukaan vaatimukset täyttävä asunto on keskellä kaupunkikeskusta oleva uusi tai uudehko kerrostaloasunto.

– Myytävyyden vuoksi asunto on kooltaan pieni tai keskikokoinen, ei suuri, sanoo Alaperä.

– Vakuuden kannalta on tärkeää myös sen ikä, kunto ja pidetäänkö siitä huolta, lisää Alaperä.

Myytävyysvaatimuksen vuoksi kaikkein kalleimmat kaupunkiasunnot eivät täytä ehtoja.

– Isoista asunnoista on aika vähän kysyntää, sanoo Alaperä.

Käytännössä ehdot rajaavat omakotitalot lähes täysin käänteisen asuntolainan ulkopuolelle. Alaperän mukaan käänteisen asuntolainan kysyntä on Torniossa ja lähiseudulla ollut pientä, paremmin sen vastaa tuotteena pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten tarpeita.

– Kalliimmissa asunnoissa on enemmän rahaa kiinni. Tornion seudulla asunnot ovat halvempia ja ihmiset ovat pystyneet säästämään eläkepäiviä silmällä pitäen, sanoo Alaperä.

Kysyntä on hyvin pientä

Osuuspankissa käänteinen asuntolaina on pääsääntöisesti tarkoitettu 60 vuotta täyttäneille ihmisille.

– Ajatuksena on, että lainanottaja nostaa itselleen käyttövaroja, sanoo myyntijohtaja Pirjo Isometsä.

Suurta suosiota käänteinen asuntolaina ei ole Torniossa saanut.

Täällä päin eläkepäiviin varaudutaan hankkimalla sijoitusasunto.

Pirjo Isometsä

– Kysyntä on kieltämättä hyvin pientä, sanoo Isometsä.

Pohjan perillä eläkepäiviin varautuminen on erilaista kuin kalliimpien asuntojen paikkakunnilla. Niissä asunnon maksaminen vaatii suuremman osan tuloista kuin Torniossa. Pienemmät asuntolainat ovat antaneet toisenlaisen varautumisen työelämän jälkeiseen aikaan.

– Yleistä on varautua eläkepäiviin hankkimalla sijoitusasunto, kertoo Isometsä.

Pitkällä aikavälillä käänteisen asuntolainan kysyntä saattaa kuitenkin kasvaa myös syrjäisemmässä Suomessa. Nykyeläkeläisiä suopeammin kulutusluottoihin suhtautuvat sukupolvetkin tulevat aikanaan eläkeikään.