Terveydenhuollon kantelu jää usein lähes vuodeksi viraston rattaisiin

Itä-Suomen aluehallintovirastossa kantelujen käsittelyajan mediaani jää vain kuukautta alle vuoden. Hallintoylilääkäri pitää ylipitkiä kanteluaikoja huolestuttavana, mutta toteaa, ettei henkilöstö yksinkertaisesti riitä käsittelemään valituksia nopeammin.

kantelut
Kalenteri.
Yle

Terveydenhuollon kantelujen käsittelyajat venyvät Itä-Suomessa pitkiksi. Itä-Suomen aluehallintovirastossa terveydenhuollon kantelujen käsittelyajan mediaani oli viime vuonna 11 kuukautta. Sosiaali- ja terveysministeriön tulossopimuksessa käsittelyajoille on asetettu 8 kuukauden aikaraja.

Aluehallintoviraston mukaan pitkät käsittelyajat johtuvat siitä, että henkilöstöä on liian vähän. Aluehallintoylilääkäri Jari Vepsäläinen kertoo olevansa huolissaan tilanteesta.

– Moni asia vanhenee tavallaan käsiin, vaikka tämä onkin tällaista jälkikäteistä, hän toteaa.

Vepsäläisen mukaan käsittelyajat ovat venyneet siitä lähtien, kun lääninhallitukset lakkautettiin ja aluehallintovirastot perustettiin viisi vuotta sitten. Samassa yhteydessä valtio leikkasi toiminnan rahoitusta ja henkilöstöä karsittiin.

– Tämä johtaa myös siihen, että ihmiset soittavat ja kysyvät missä heidän kantelunsa ovat, ja se taas tuo ylimääräistä työtä, Vepsäläinen jatkaa.

Virasto käsitteli Itä-Suomen alueelta kanteluita ja muita terveydenhuollon valvonta-asioita viime vuonna suunnilleen saman verran kuin vuonna 2013. Aluehallintoylilääkäri Jari Vepsäläisen mukaan terveydenhuollon uudistukset eivät ole ainakaan toistaiseksi herättäneet tavanomaista enemmän tyytymättömyyttä.

– Nyt, kun palvelujärjestelmää rukataan, se heijastuu jossain määrin, mutta kanteluissa tämä ei näy, hän sanoo.