1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Raskaus voi tuoda yllätyksiä – "Myöhäisellä raskausviikolla esiin tulleet raskaudet ovat nykypäivää"

Raskaustestin näyttäessä kahta viivaa tai plus-merkkiä osa naisista yllättyy positiivisesti ja osa ei. Raskausaikana saattaa esiintyä monia muitakin yllätyksiä, joista yleisimpiä ovat mielialaan liittyvät.

ilmiöt
Raskaana oleva nainen pitelee vatsaansa.
Katariina Luoma / Yle

Etenkin ensisynnyttäjälle raskausaika voi olla täynnä yllätyksiä, alkaen ruumiissa tapahtuvista fyysisistä muutoksista.

– Vaikka fyysiset muutokset olisivat tiedossa etukäteen, siinä vaiheessa kun ne ovat omalla kohdalla, ne voivat tuntua erikoisilta ja yllättäviltä. Tietenkin itsessään raskaus voi olla yllätys, se ei aina ole suunniteltu. Siihen joko sopeudutaan tai asialle tehdään jotain, Kainuun keskussairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Rönni kertoo.

– Lisäksi raskausaikana, ja etenkin lapsen synnyttyä, moni löytää uuden ulottuvuuden äiti–tytär-suhteestaan. Aikaisemmin äidin neuvot ovat saattaneet olla lähinnä ärsyttäviä, mutta kun alkaa itse jälkeläistä odottaa, niin ne äidit neuvot voivat alkaa kuulostamaan hyviltä.

Rönnin mukaan yleisemmät raskausajan yllätykset liittyvät naisen mielialaan ja ajatuksiin.

– Vaikka puhutaankin paljon raskaushormoneista ja niiden vaikutuksesta naiseen, saattaa odottaja yllättyä omista reaktioistaan. Odottaja on saattanut pitää itseään hyvinkin vakaana ja rauhallisena ihmisenä, mutta sitten tuleekin itkuherkkyyttä.

– Sekin on tavallista, että raskaus ei tunnukaan enää hyvältä ajatukselta, kun luonnollisia vaivoja alkaa ilmetä. Voi tulla ajatuksia, että onko minusta sittenkään tähän? Mutta kun näistä keskustellaan ja raskaus etenee, niin ajatus siirtyy oman navan ympäriltä vatsan sisäpuolelle, ja siitä jälkeläisestä tulee niin tärkeä, että näitä asioita alkaa sietämään paremmin.

Tiedostamattomia raskauksia ilmenee nykyisinkin

Harvinaisempiakin yllätystilanteita on mahtunut erikoislääkäri Sari Rönnin uralle.

– Esimerkiksi myöhäisellä raskausviikolla esiin tulleet raskaudet ovat nykypäivää. Vuosittain niitä tulee 0–2. Ne ovat tietenkin aina kriisin paikkoja odottajalle. Yllätysraskauteen joko sopeutuu, jos perusasiat ovat kunnossa tai raskaus voi olla hyvin vaikea, jolloin tukea tarvitaan paljon. Nämä ovat itsellekin yllättäviä tilanteita.

Voi tulla ajatuksia, että onko minusta sittenkään tähän?

Sari Rönni

Nainen ei välttämättä tiedosta olevansa raskaana esimerkiksi elämäntilanteensa takia.

– Voi olla, että raskaus on ollut jollain tasolla tiedossa, mutta nainen ei sitä ole hyväksynyt. Elämäntilanne on voinut olla niin hankala. Tai arki on niin kiireistä, tai siellä on jotain ongelmia, ettei omaan jaksamiseen tai vointiin ole ollut voimavaroja kiinnittää huomiota. Jokainen tapaus on tietenkin yksilöllinen, Rönni toteaa.

Poikkeavuuksien löytäminen monella tapaa tärkeää

Tekniikan kehittyminen on vaikuttanut raskausajan yllätysmomenttien pienentymiseen.

Nykyään Suomessa jokaiselle odottajalle tarjotaan seulontatutkimuksia, jotka perustuvat äidin verestä mitattaviin merkkiaineisiin ja ultraäänitutkimuksiin.

Sari Rönni

– Alkuraskauden aikana tehdään jo ultraäänitutkimus, jolla varmistetaan raskauden olevan normaali. Seulontaultraäänet ovat tuoneet valtavasti uutta tietoa. Nykyään Suomessa jokaiselle odottajalle tarjotaan seulontatutkimuksia, jotka perustuvat äidin verestä mitattaviin merkkiaineisiin ja ultraäänitutkimuksiin. Niillä pystytään löytämään suurin osa kromosomipoikkeavuuksista jo raskauden aikana, erikoislääkäri Sari Rönni.

Aikaisemmin esimerkiksi Downin syndrooma pystyttiin diagnosoimaan vasta synnytyksen jälkeen.

Kromosomi- tai rakennepoikkeavuuksien löytäminen raskausaikana on tärkeä asia. Vanhemmat pystyvät valmistautumaan sairaan lapsen syntymiseen tai keskeyttämään raskauden.

– Lisäksi poikkeavuuden huomaaminen raskauden aikana on hyvin tärkeä asia siksi, että sairas lapsi voidaan synnyttää sellaisessa paikassa, jossa on hänelle paras hoito viivytyksettä tarjolla, Rönni mainitsee.

Lue seuraavaksi