Syrizan voitto otettiin pörsseissä vastaan maltillisesti – Kreikassa rajumpaa pudotusta

Pörssien yleisindeksit Euroopassa olivat aamupäivällä suunnilleen nollan tuntumassa: joko lievästi miinuksella tai lievästi plussalla. Kreikassa Ateenan pörssissä kurssien suunta oli jyrkemmin alaspäin.

Kreikan kriisi
Pörssikurssin käyrä tietokoneen näytöllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Markkinareaktiot Euroopassa ovat olleet maanantaina maltillisia vasemmistopuolue Syrizan vaalivoiton jälkeen.

Pörssien yleisindeksit Euroopassa olivat iltapäivällä suunnilleen nollan tuntumassa tai lievästi plussalla.

Kreikassa Ateenan pörssissä kurssien suunta oli jyrkemmin alaspäin. Kaupankäynnin alkumetreillä Ateenan yleisindeksi oli yli viisi prosenttia miinuksella. Iltapäivällä lasku taittui, mutta Ateena oli yhä pari prosenttia miinuksella. Pankkiosakkeet olivat välillä jopa yli 10 prosentin laskussa: kovassa pudotuksessa oli esimerkiksi Piraeus Bank.

Yhteisvaluutta euro heikkeni maanantaina aamupäivällä, mutta hieman myöhemmin se toipui pahimmasta. Viime viikolla euro heikkeni dollaria vastaan alimmilleen 11 vuoteen.

Maanantaina iltapäivällä eurolla sai noin 1,123 dollaria.

Kuluneen kuuden viikon aikana euro on heikentynyt dollarin suhteen noin 11 prosenttia. Euroa ovat heikentäneet etenkin Euroopan keskuspankkiin ladatut odotukset.

Maanantaina korot puolestaan nousivat. Markkinoiden luottamuksen mittarina pidetyn Kreikan 10-vuotisen lainan korko nousi. Uutistoimisto Reutersin mukaan korko nousi liki 9 prosenttiin.

Lähteet: Reuters, AFP