Hallitusneuvotteluissa ilmeisesti välitön tärppi – Syrizan tueksi Itsenäiset kreikkalaiset

Vasemmistolaisen Syrizan ja oikeistolaisen pikkupuolueen yhteistyö on yllättävää. Itsenäiset kreikkalaiset julisti tukensa Syrizalle maanantaina.

Kreikan kriisi
Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras tervehtii kannattajiaan 25. tammikuuta.
Michael Kappeler / EPA

Kreikan hallitusneuvottelut näyttäisivät päässeen sujuvaan alkuun. Vaalit voittanut vasemmistolainen Syriza on saamassa hallituskumppaniksi Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL).

Oikeistolainen pienpuolue ilmoitti maanantaina, että se on valmis tukemaan Syrizan puheenjohtajaa Alexis Tsiprasia Kreikan seuraavaksi pääministeriksi. Syriza näyttää jääneen sunnuntain vaaleissa kahden paikan päähän parlamentin enemmistöstä, joten se tarvitsee kumppanin muodostaakseen enemmistöhallituksen.

– Tästä hetkestä lukien on olemassa hallitus. Annamme luottamuksemme uudelle pääministerille, Itsenäisten kreikkalaisten puheenjohtaja Panos Kammenos sanoi maanantaina tavattuaan Tsiprasin.

Syrizan ja Itsenäisten kreikkalaisten yhteistyö on yllätys, vaikka molemmat vastustavatkin äänekkäästi säästökuuripolitiikkaa. Puolueilla on isoja eroja sosiaalikysymyksissä.

Syrizan paikkamäärä vaaleissa on 149 ja Itsenäisten kreikkalaisten 13. Kreikan parlamentissa on 300 kansanedustajaa.

Samaras haalenemassa oppositioon

Perinteikkäämmät suurpuolueet Pasok ja Uusi demokratia ovat siis jäämässä hallituksesta – ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen. Jompikumpi on ollut vallassa sitten sotilasjuntan 1974.

Pasok oli hallituksessa eurokriisin kärjistyttyä, ja sen kannatus on romahtanut kansan kiukustuttua jatkuvista vyönkiristyksistä. Syrjään joutuva pääministeri Antonis Samaras on puolestaan Uuden demokratian puheenjohtaja. Kumpikin puolue oli sitoutunut säästölinjaan turvatakseen kansainvälisten lainaerien virtaamisen.

Ateenassa markkinat ovat reagoineet mahdollisuuteen uusista, säästökuurivastaisista vallanpitäjistä pörssilaskulla. Muualla Euroopassa pörssit ovat reagoineet hyvin maltillisesti ilman suuria heilahduksia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters