Maahanmuuttajat hillitsevät Lieksan väestökatoa – "Pääosa taloutta hyödyttävää aktiiviväestöä"

Pohjoiskarjalaisen Lieksan kaupungin väestömäärä on vähentynyt jo pitkään rajusti. Tilannetta on kuitenkin korjannut noin 600 maahanmuuttajaa, joiden jälkeläiset kohentavat syntyvyystilastoja. Tällä on merkitystä esimerkiksi valtionosuuksille.

maahanmuuttajat
Tummaihoisen miehen kädet
Antti Eintola / Yle

Lieksa on totutellut voimakkaaseen väkimäärän pienenemiseen. Kaupungissa oli asukkaita vuonna 1980 vielä liki 20 000, kun vuonna 2015 ihmisiä on enää hieman yli 12 000.

Väestömäärän rajua laskemista tasaavat nyt kuitenkin maahanmuuttajat: kaupungissa asuu tällä hetkellä noin 600 ulkomaalaislähtöistä ihmistä. Heidän jälkeläisensä ovat parantaneet syntyvyystilastoja. Lieksassa syntyy vuosittain noin 90 lasta, joista maahanmuuttajien jälkeläisiä on ollut noin 20. Trendi on ollut nähtävissä viimeisen kolmen vuoden aikana.

Suurin osa on perheellisiä nuoria aikuisia, jotka opiskelevat.

Tero Oinonen

Ehkä vastoin yleistä olettamusta, pääosa Lieksan maahanmuuttajista kuuluu niin sanottuun aktiiviväestöön. Maahanmuuttajien keski-ikä on alle 35 vuotta.

– Suurin osa on perheellisiä nuoria aikuisia, jotka opiskelevat, sanoo kaupungin perusturvajohtaja Tero Oinonen.

Kaupungin maine heijastuu elinkeinoelämään

Kuntatalouden kannalta maahanmuuttajat ovat pääsääntöisesti positiivinen sysäys. Väestömäärällä on vaikutusta valtionosuuksiin.

– Esimerkiksi alle 7-vuotiaista lapsista saamme korotettua valtionosuutta. Toki maahanmuuttajat voivat kyllä käyttää yhteiskunnan tulonsiirtoja keskimääräistä enemmän. Osaltaan maahanmuuttajat piristävät paikallista elinkeinotoimintaa käyttämällä kaupallisia palveluja, summaa Oinonen.

Lieksalaisten yrittäjien keskuudessa ollaan hiljalleen heräämässä kaupungin rasistiseen maineeseen, sanoo kaupunginjohtaja Esko Lehto. Hänen mukaansa havaintona alkaa olla, että kielteisestä maineesta on haittaa elinkeinotoiminnalle.

– Kolikolla on toki toinenkin puoli: käytännössä maahanmuuttajien on vaikea saada esimerkiksi harjoittelupaikkaa, vaikka ammattikoulutus olisi käyty tai parhaillaan käytävänä Lieksassa. Pahimmillaan osassa yrityksissä ajatellaan, että maahanmuuttajan palkkaaminen karkottaisi asiakkaat. Toivottavasti asenteet korjaantuvat myönteisemmiksi, toivoo Lehto. TÄSMENNETTY 27.1.2015 klo 11:34 perusturvajohtajan luonnehdintaa Lieksan maahanmuuttajien kuulumisesta aktiiviväestöön