1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kaksi kertaa synnytysvalmennusta ei riitä kaikille äideille – Kristiina perusti yksityisen kätilöpalvelun

Kätilöyrittäjän avustuksella ensisynnyttäjä voi valmentautua synnytykseen entistä yksityiskohtaisemmin, sanoo vastikään yksityisen kätilöpalvelun aloittanut yrittäjä.

terveys
poikavauva vauvansängyssä
YLE / Ville Välimäki

Äidit kaipaavat nykyistä enemmän raskausajan valmennusta, kertoo tuore kätilöyrittäjä Kristiina Tervonen. Tervosen mukaan Suomen synnytysjärjestelmä on edelleen maailman huippua ja "on lottovoitto syntyä Suomeen".

Synnytysvalmennuskertojen karsiminen on kuitenkin avannut oven yksityisiä kätilöpalveluita tarjoaville. Esimerkiksi Oulussa järjestettiin ennen neljä valmennuskertaa, nykyään kertoja on vain kaksi, Tervonen sanoo.

– Kahdessa kerrassa pitäisi käydä läpi kaikki vanhemmuuteen ja vauvan hoitoon liittyvät asiat, Tervonen sanoo.

– Saamieni viestien mukaan äidit kaipaavat nykyistä enemmän valmennusta, hän kertoo.

Apua ennen ja jälkeen synnytyksen

Yksityinen kätilö tekee asiakkaansa kanssa niin sanotun synnytyssuunnitelman, eli listan asioista, joihin äiti kaipaa opastusta ja lisävalmennusta.

Ottavathan ihmiset lomakohteestaankin selville paljon tietoa ennakkoon.

Kristiina Tervonen

– Myös monet uudelleensynnyttäjät kaipaavat tuoretta tietoa, jos edellisestä synnytyksestä on jo pidempään, Tervonen muistuttaa.

Tervosen synnytykseen valmistautuminen on erittäin tärkeää muun muassa siksi, että tositilanteessa uuden tiedon omaksuminen voi olla hyvin hankalaa.

– Ottavathan ihmiset lomakohteestaankin selville paljon tietoa ennakkoon. Synnytykseenkö pitäisi mennä valmistautumatta ja luottaa siihen, että kyllä se kätilö sitten kertoo, Tervonen kummastelee.

– Ei ole reilua olettaa äidin kykenevän käsittelemään esimerkiksi epiduraalipuudutuksen vaaroja supistusten alettua, hän jatkaa.

Yksityinen kätilö avustaa myös synnytyksen jälkeen.

– Monet perheet kaipaavat kotiin palattuaan ammattilaisen apua pienen vauvan kanssa. Ensimmäinen kontrollikäynti on yleensä vasta viikko kotiin pääsyn jälkeen ja tuon ajan vanhemmat ovat omillaan.

Lue seuraavaksi