1. yle.fi
  2. Uutiset

KRP tutkii ainakin 15 miljoonan euron epäiltyä taidehuijausta – mukana taiteilija Ilkka Lammin väärennettyjä töitä

Keskusrikospoliisi on tutkinut jo parin vuoden ajan poikkeuksellisen laajaa taiderikoskokonaisuutta. Sekä kotimaiseksi että ulkomaiseksi väitettyä arvotaidetta on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla.

kulttuuri
Kuvassa taideväärennöksiä, Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teokset.
Taideväärennökset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista, kuten kuvassa olevien Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teoksista.Keskusrikospoliisi

Rikospoliisin tutkimuksen ytimessä ovat väärennetyt taideteokset ja niihin liittyneet kaupat. Väärennöksinä on myyty sekä kotimaista että ulkomaista arvotaidetta.

Iso osa töistä on tehty venäläisten taitelijoiden nimiin.

Tutkinta sai alkunsa tammikuussa 2013, kun aiemmin tehdyssä taidekaupassa myytyä ranskalaistaiteilija Fernard Légerin työtä epäiltiin väärennökseksi. Joukossa on myös suomalaisen Ilkka Lammin teoksiksi väitettyjä töitä ja ainakin yksi Akseli Gallen-Kallelan nimiin laitettu teos.

Tutkinnassa kävi ilmi, että asianomistajalle oli myyty väärennöksiksi epäiltäviä teoksia koko 2000-luvun ajan. Tällä hetkellä taidehuijaukseen liittyviä rikosilmoituksia on kirjattu yli 80 eli kyse on todella laajasta tapauksesta.

Lue seuraavaksi