Pappi kuuntelee surut ja ilot: Vauvaperheen lottovoitto hymyilyttää vieläkin

Elämä on täynnä muutoksia niin hyvään kuin huonoonkin suuntaan. Kipeissä elämäntilanteissa pappia tarvitaan kuuntelemaan, lohduttamaan ja neuvomaan.

Kotimaa
Pappi kädessään raamattu.
Mika Kanerva / Yle

Kajaanin seurakunnan kirkkoherra Marko Miettinen näkee työssään monenlaisia elämäntilanteita. Hän muistaa yllättyneensä kerran iloisesti vieraillessaan kodissa, johon oli syntynyt lapsi. Perheelle oli tullut muitakin uutisia. Perheeseen oli nimittäin tullut mittava lottovoitto, josta oltiin hyvin iloisia.

– Lottovoitto ei kuitenkaan ollut perheelle unelmien täyttymys, vaikka se taloudellista turvaa toikin. Perhe halusi jatkaa tavanomaista arkea ja elää sitä samaa elämää kuin ennen lottovoittoakin.

Arjesta nauttiminen ja siitä kiinnipitäminen oli tärkeää kyseiselle perheelle, jota Miettinen muistelee yhä hymyillen.

– Iloisia yllätyksiä voi elämän varrelle sattua, mutta elämän sisältö täytyy löytyä arjesta. Tämä oli hieno opetus, jonka sain juuri tämän perheen kautta.

Pappia kaivataan kuuntelemaan

Kirkkoherra Marko Miettisen mukaan kaikki eivät mieti niitä hetkiä, kun elämän perustukset alkavat rakoilla. Hädän keskellä isot kysymykset nousevat pintaan. Miettinen muistuttaa seurakunnasta löytyvän niin vertaistukiryhmiä kuin kuuntelijoitakin. Pappikin toimii kuuntelijana.

– Kyllähän meillä ihmisillä on alussa se tilanne, että ei tiedä miten päästä vaikeuksista eteenpäin. Usein elämään löytyy kyllä jotain uutta.

Marko Miettinen
Marko MiettinenKajaanin seurakunta

Miettinen muistelee, miten oli opinnoissaan ja uransa alkuvaiheilla valmistautunut uskotuksi papiksi, mutta siltikin varsinaiset kohtaamiset ihmisten kanssa kasvattivat hänet rooliinsa pappina. Hänelle tuli yllätyksenä, miten pappi omaksuttiin niin vahvasti kuuntelijan rooliin. Kokemus oli hyvin avaava ja sen Miettinen sanoo ottaneensa mieluusti vastaan.

Kuuntelijoita kaivataan äkillisissä koettelemuksissa. Miettisen mukaan tyypillisin tilanne on se, että läheinen on joko vakavasti sairastunut, tai on tullut yllättävä kuolema.

– Kipeissä elämäntilanteissa moni keskustelee mieluusti papille ja haluaa löytää jonkinlaista selitystä tapahtuneisiin asioihin, Miettinen kertoo.

Papin kanssa keskusteltaessa ihminen haluaa Miettisen mukaan löytää valoa jaksamiseen ja ylitsepääsemiseen. Keskusteluissa käydään ongelmat läpi ja koetetaan löytää voimavaroja. Sellaisia ovat esimerkiksi muistot, jotka sairaan tai poisnukkuneen kanssa on yhdessä koettu.

– Keskustelut ovat yleensä olleet hyvin hedelmällisiä, Miettinen sanoo.

Perhejuhlissa halutaan jakaa tuntoja

Pappi kohtaa työssään jatkuvasti ihmisiä, jotka käyvät läpi murheitaan. Kuunteleminen on tärkeää, mutta huolien käsittelyyn menee aikaa, toteaa Marko Miettinen.

Jokaisen päivän jälkeen on tarpeellista ottaa oma aikansa asioiden työstämiselle.

Marko Miettinen

– Jokaisen päivän jälkeen on tarpeellista ottaa oma aikansa asioiden työstämiselle. Jos on jotain totuttua järkyttävämpää tapahtunut, niin ei se mielestä heti häviä.

Miettisen mukaan perhejuhlissa tulee lähes aina tilanteita, missä ihmiset tahtovat jakaa tuntojaan.

– Se kuuluu tämän tehtävän luonteeseen, että vastaan tulleita asioita on käytävä läpi ja etsittävä sitä syvempää tarkoitusta. Papin kutsumuksen tekee mielenkiintoiseksi se, että sitä on samalla viivalla toisten kanssa, mutta koettaa löytää samalla jotain lohduttavaa ja turvallista, joka voisi antaa voimaa vaikeuksien keskeltä selviytymiseen.