Ihmisillä ongelmia arjenhallinnassa – "neuvomme postin avaamisessa"

"Normiarki" voi osoittautua joskus ylivoimaiseksi. Ihmiset tarvitsevat neuvoja nykyään kaupassa käymiseen ja postin avaamiseen.

terveys
Itku, suru, masennus, ikävä, harmi
Juho Liukkonen / Yle

Monelle tuttu käsite "normiarki" ei suju kaikilta yhtä hyvin. Työt, kotityöt, lastenhoito, ruoanlaitto, kaupassa käyminen tai muu vastaava arkinen asia voi tuottaa suuria ongelmia syystä tai toisesta.

Sieltä saattaa pulpahtaa esille ongelmia ihan tavallisissa kodin askareissa

Minna Viljakainen

Nykyään arjenhallintaan onkin saatavilla apua ammatti-ihmisiltä. Esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueeseen kuuluvat asiakkaat voivat saada apua ja neuvoa palveluohjaajalta erilaisiin elämänhallintaan liittyviin asioihin.

– Se voi liittyä puhtaasti toimeentulotukeen, Kelan etuuteen, velkaantumiseen, terveyteen tai sihen kuinka toimia saadakseen esimerkiksi jonkun palvelun, sanoo Lappeenrannan Lauritsalan hyvinvointiaseman palveluohjaaja Minna Viljakainen.

Palveluohjaajalle menon kynnys on yritetty tehdä mahdollisimman matalaksi. Aina kun asiakas tulee palveluohjaajan luo, ei varsinaisen ongelman ydin ole kuitenkaan edes selvillä.

– Sieltä saattaa pulpahtaa esille ongelmia ihan tavallisissa kodin askareissa. Asiakkaalla voi olla kauppa-asiointeihin, ruoanlaittoon tai taloudenhoitoon liittyviä ongelmia, jotka sitten jarruttaa arjessa pärjäämistä. Ne ongelmat tulevat useasti esille kaiken muun sopan seassa, sanoo Viljakainen.

Uusavuttomuutta vai vakavampaa?

Täytyy selvittää asiakkaalle, että se on asia joka täytyy tehdä päivittäin, että posteja ei voi vain jättää aukomatta

Minna Viljakainen

Palveluohjaaja törmää toisinaan ongelmiin, jotka ovat suurimmalle osalle ihmisistä itsestäänselvyyksiä.

– En tiedä onko se sitten uusavuttomuutta, vai että se elämänhallinta on jo mennyt, kun neuvomme esimerkiksi postin avaamisessa. Täytyy selvittää asiakkaalle, että se on asia joka täytyy tehdä päivittäin, että posteja ei voi vain jättää aukomatta.

Nuorten kanssa palveluohjaaja saattaa katsoa internetistä, mistä löytyy ruokaohjeita. Neuvoa on myös jouduttu antamaan, jos joku on joutunut työttömäksi ja olisi oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, mutta ei ole ymmärtänyt hakea sitä.

Apu arjenhallintaan on tarpeen

Palveluohjaajia toimii Etelä-Karjalassa hiljattain terveyskeskusten tilalle avatuilla hyvinvointiasemilla. Palveluohjaajat ovatkin nopeasti osoittautuneet tarpeellisiksi. Ihmiset ottavat auliisti vastaan avun arjessa selviämiseen.

– Kasvotusten kun ollaan, niin ihmiset ovat hyvin vastaanottavaisia neuvojen suhteen. Joitain asiakkaita ei tapaa enää uudestaan ja jotkut tulevat takaisin, kun asia ei olekaan lähtenyt sujumaan, kertoo Viljakainen.