Ruohonleikkuri jyräsi rillit – vahinko ja tapaturma ovat usein lasien tuhon takana

Tavanomaisessa tapauksessa silmälasit menevät rikki esimerkiksi lapsen käsittelyssä tai liiskaantuvat hajamielisyyden ja huolimattomuuden takia. Erikoisemmissa tilanteissa ne on jyrätty esimerkiksi ruohonleikkurilla ja autolla. Asiantuntijoiden mukaan lasien rikkoutumisen taustalla on yleensä vahinko tai tapaturma.

Kotimaa
silmälasit ja kirja
Markku Karvonen / Yle

Yle Keski-Pohjanmaa kysyi ihmisten kokemuksia silmälasien rikkoutumisesta. Esimerkiksi yhden lasit olivat joutuneet lapsenlapsen käsittelyyn, toinen oli astunut niiden päälle ja kolmas runnonut sänkyyn unohtuneet lasit unissaan.

Kokkolan Nissenin optikko Ari Koskela toteaa, että luettelo kuulostaa tutulta.

– Tyypillisiä tapauksia ovat myös esimerkiksi ne, joissa vanhempi ihminen istuu tai astuu väärään paikkaan unohtuneiden lukulasien päälle.

Myös Kokkolan Instrumentariumin myymäläpäällikkö Marko Piispanen kertoo, että yleensä rikkoutumisen taustalla on vahinko tai tapaturma.

– Lapset ovat saattaneet saada silmälasit käsiinsä, lasit ovat rikkoontuneet urheilussa tai kotieläimet ovat ottaneen ne leikkikalukseen.

Lapset ovat saattaneet saada silmälasit käsiinsä, lasit ovat rikkoontuneet urheilussa tai kotieläimet ovat ottaneen ne leikkikalukseen.

Marko Piispanen, myymäläpäällikkö

Jyrääminen autolla ja ruohonleikkurilla

Aina silloin tällöin lasit rikkoutuvat hyvin erikoisissa tilanteissa. Optikko Ari Koskelan mieleen on jäänyt tapaus viime kesältä. Asiakas oli leikannut nurmikkoa, kun lasit olivat tippuneet maahan.

– Yhtäkkiä oli alkanut kuulua kolinaa, kun lasit jäivät leikkurin alle. Ne olivat sen jälkeen kuin pitkää rautalankapötköä.

Yle Keski-Pohjanmaalle kerrottiin myös tapauksesta, jossa lasit olivat tippuneet likakaivoon. Niiden onkiminen lehtiharavalla monen metrin syvyydestä oli hankalaa. Sen suurempaa vahinkoa laseihin ei kuitenkaan tullut, ja ne olivat pesun jälkeen käyttökelpoiset.

Yhden tarinan mukaan miehen lasit olivat tippuneet ja menneet hukkaan metsätiellä. Niitä etsiessään hän havaitsi tiellä käärmeen. Säikähtäneenä hän ryhtyi tappamaan käärmettä kepillä ja ajoi vielä varmuuden vuoksi sen päältä autolla. Lopulta "käärme" paljastui kadonneiksi silmälaseiksi.

Aina korjaaminen ei onnistu

Myymäläpäällilkkö Marko Piispasen mukaan laseja tuodaan korjattavaksi päivittäin. Korjaukset ovat yleensä kehysruuvien, nenätyynyjen ja aisapäiden uusimista sekä vääntyneen kehyksen uudelleen sovittamista.

Minkälaisissa tilanteissa korjaaminen ei ole enää vaihtoehto?

– Jos linssi on murtunut niin, ettei reunus pysy enää kehyksessä kiinni. Tai kehys on niin kulunut, ettei se pysy enää niin sanotusti mallissaan, Koskela kertoo esimerkkejä.

– Jos lasit ovat rikkoutuneet pahoin, niitä ei yleensä pystytä korjaamaan. Tällöin päädytään uusimaan silmälasit kokonaan. Korjattavien lasien määrä on laskussa, Piispanen toteaa.