Sveitsiläiset puulastut karkasivat peilijäällä ja vesikelillä

Oulussa on tänä talvena testattu, voisivatko suolatut puulastut vähentää liukkautta. Kokeilussa selvisi, että voivat – pakkasella ja lämpötilan vaihdellessa.

liikenne
Puulastuja pyörätiellä Oulussa
Liukkauden vähentämisessä kokeiltavat puulastut on tehty suolatusta sveitsiläisestä ylijäämäpyökistä.Yle

Suolalla kyllästetyistä puulastuista on saatu sekä hyviä että huonoja tuloksia liukkauden vähentämisessä. Lastuja on testattu tänä talvena Oulussa kevyen liikenteen väylällä.

Projektipäällikkö Jarkko Pirinen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta sanoo, että parhaimmillaan lastut ovat olleet pakkasella ja silloin, kun lämpötila on seilannut plussan ja miinuksen välillä.

Vesikelillä ja peilijäällä lastut eivät ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla, hän sanoo. Vesikelillä lastut ovat ajautuneet väyliltä veden mukana reunoille, ja peilijäällä ne ovat liukuneet minne sattuu, varsinkin kaltevalla pinnalla. Nastakengillä lastut eivät myöskään ole pitäneet kunnolla.

Jo etukäteen lastujen arvioitiin olevan parhaimmillaan, kun lämpötilat vaihtelevat. Puu ei uppoa hiekan tavoin, vaikka tietä välillä peittäisi vesi ja välillä lumi ja jää. Siksi lastuja ei oole tarvinnut levittää yhtä usein kuin hiekkaa tai sepeliä. Pirinen kertoo, että lastuja onkin jäänyt varastoon sen takia.

Lastut tulevat kaukaa

Äimärautiolla testatut lastut on tehty sveitsiläisestä ylijäämäpyökistä.

Puulastujen hinta tosin on niin suolainen, että ainakaan toistaiseksi niistä ei ole hiekan tai sepelin korvaajiksi Suomen teille.

– Tällä hetkellä hinta on varmaan kymmenkertainen, Pirinen sanoo.

Pirinen ei tyrmää ajatusta siitä, että lastuja voitaisiin myöhemmin hankkia kotimaasta.

Sitä voidaan sitten tuottaa kyllä Suomessa, kyllä siinä varmaan päästään yhteisymmärrykseen.

Jarkko Pirinen

– Tässä on tietysti se, että tämä on sveitsiläinen tuote ja tällä on eräänlainen patentti, mutta sitä voidaan sitten tuottaa Suomessa, siinä varmaan päästään yhteisymmärrykseen, Pirinen sanoo.

Pehmeä tuntu

Pakkasella haastateltujen tienkäyttäjien mielestä lastut vaikuttavat ihan lupaavilta.

– Kyllä minä sanoisin, että tämä on hyvä. Näin ainakin tuntuu. Ei valittamista, sanoo Kauko Määttä.

Myös Heino Lehto on samaa mieltä.

– No ei kyllä liusunut. Ihan hyvältä vaikuttaa.

Eimo Taivassalo sanoo, että lastuilla suojattu tie tuntuu jalan alla paremmalta kuin hiekoitetut kevyen liikenteen väylät.

– Se on pehmeää.