1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rinne Kreikasta: Nyt tarvitaan malttia

"Kreikkaa ei tulla lyömään nuijalla päähän euroryhmästä. Euroryhmä haluaa pitää Kreikan mukana", Suomen valtiovarainministeri arvioi. 

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.). Kuva: Heikka Saukkomaa / Lehtikuva

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat iltapäivällä Brysselissä arvioimaan Kreikan tilannetta vaalituloksen selvittyä. Suomen valtiovarainministeri uskoo, että euroryhmässä on valmiuksia hakea ratkaisua, johon sekä Kreikka että muut euromaat voivat olla tyytyväisiä.

– Luulen että euroryhmässä on kaikilla sellainen arvio, että Kreikkaa ei tulla lyömään nuijalla päähän. Halutaan löytää yhteisymmärrys, jolla toisaalta Kreikan talouskehitys tulee jatkumaan mutta tavalliset kreikkalaiset näkevät parempaa elämää nopeammin.

Rinne arvioi vaalivoittaja Syrizan puheenjohtajan Alexis Tsiprasin äänenpainojen muuttuvan vaalien jälkeen. Puolue joutuu etsimään myös hallituskumppania.

– Odottaisin nyt rauhassa, että Kreikalle selviää, mitä siellä halutaan tehdä. On kaikkien eurooppalaisten kannalta tärkeää, että yhteisymmärrys löytyy. Vahva yhteinen mielipide euroryhmässä on, että pidetään Kreikka eurossa mukana. 

Suomen kannalta vaalit eivät Rinteen mielestä muuta tilannetta.

– Kreikka valtiona on sitoutunut ohjelman tavoitteisiin ja talouden tasapainottamiseen. Hallituksen muutos ei sinänsä muuta suhtautumista Kreikkaan. 

Euroryhmä antoi Kreikalle parin kuukauden lisäajan toteuttaa päättyvän lainaohjelman vaatimukset ja loppuarvio. Annettu jatko helmikuun loppuun ei välttämättä riitä Kreikalle. Rinne sanoo, että Suomelle ei ole ongelma pidentää jatkoa. Muutenkin nyt kannattaisi Rinteen mielestä välttää hosumista.

– ERVV-lainoista ensimmäiset maksut erääntyvät vasta kahdeksan vuoden päästä. Kukaan ei tiedä mitä siihen mennessä tapahtuu. Siinä suhteessa on järkevää käyttää malttia ja hakea ratkaisua, jolla Kreikka pääsee talouskasvun uralle.

Rinteen mielestä vaalituloksellaan kreikkalaiset ovat ilmaisseet, että nykypolitiikkaan ollaan vihaisia. Hän sanoo ymmärtävänsä kreikkalaisten hätää.

– Jos ihmisillä ei ole terveydenhuolto kunnossa, jos tavalliset ihmiset eivät pärjää ilman hätäruoka-apua, yhteiskunnassa ei ole kaikki kunnossa. Kreikkalaiset ovat vihaisia politiikkaan, jota on toteutettu.

Valtiovarainministerit eivät tämänpäiväisessä kokouksessaan tee vielä päätöksiä Kreikan lainaohjelmiin liittyen.