Lukion yhdistäminen ammattiopistoon epäilyttää opettajia Haminassa

Poliitikoista koostuva toimikunta ehdotti, että Haminan lukio siirtyisi Ekamin tiloihin ja samalla hallinnollisesti osaksi ammattiopistoa. Opettajat pelkäävät, että lukio jää lapsipuolen asemaan uuden isännän alaisuudessa.

Kotimaa
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Yle

Haminan lukion opettajat suhtautuvat epäillen lukion siirtämiseen osaksi ammattiopistoa. Kouluverkkoa pohtinut toimikunta ehdotti viime viikolla, että Haminan lukio siirtyisi samoihin tiloihin Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kanssa. Samalla lukio siirtyisi myös hallinnollisesti Ekamin alaisuuteen, ja ammattipisto hakisi jatkossa lukio-opetuksen järjestämislupaa. Kaupunginvaltuusto käsittelee kouluverkkoa tiistaina.

Kaupunginhallitus hyväksyi toimikunnan ehdotukset lähes yksimielisesti, mutta linjasi samalla että järjestämiluvan hakemisesta tehdään erillinen päätös.

Joukko lukion opettajia otti ehdotukseen kriittisen kannan mielipidekirjoituksessaan viikonloppuna. Opettajat ilmaisivat huolensa siitä, että lukiokoulutukseen ei enää panostettaisi osana ammattiopistoa samalla tavalla kuin ennen. Samalla lukion houkuttelevuus nuorten silmissä voisi kärsiä. Opettajat harmittelivat myös sitä, että saivat kuulla asiasta median kautta.

Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen ei myöskään innostu lukion ja ammattiopiston mahdollisesta yhdistämisestä. Hänen mielestään lukio voisi hyvin jatkaa nykyisissä tiloissaan. Nykyisen lukion tiloihin ollaan perustamassa yhtenäiskoulua, johon siirtyisivät nykyisen Pappilansalmen oppilaat sekä oppilaita Keskuskoulusta ja Vilniemen koulusta.

Hyyrynen muistuttaa, että koko toisen asteen koulutus on Suomessa suuressa murroksessa. Hän sanoo ymmärtävänsä opettajien huolen ja kantavansa itsekin huolta lukio-opetuksen laadusta.

– Olisi myös aika erikoista, että yhdessä kaupungissa lukio olisi osa kuntayhtymää, kun naapurikunnissa lukiot ovat itsenäisempiä, toteaa Hyyrynen.

Poliitikoista koostuvaa toimikuntaa johti kokoomuksen Sanna Vapalahti. Hän arvelee, että opettajien keskuudessa ehdotus on ymmärretty väärin. Vapalahti korostaa, että yhdistymisen tarkoituksena on turvata lukio-opetuksen jatkuminen kaupungissa.

– Toisen asteen koulutukseen on tulossa suuria muutoksia ja pienten lukioiden jatko ei ole varmaa. Kaikkien lukio-opetusta tarjoavien on haettava järjestämislupaa, eikä Hamina välttämättä saisi lupaa, sanoo Vapalahti.

Toimikunta on laskenut, että yhdistämisellä saataisiin yli viiden miljoonan euron suuruinen säästö investointiohjelmaan. Lukiota varten on tarkoitus rakentaa ruokasalin yläpuolelle uusi siipi, joka valmistuisi vuonna 2017.