1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tapio Rautavaaran klassikot rouskuvat kuin kypsä vilja Tallarin tribuuttilevyllä

Muusikko Anssi Känsälä kuuli Tapio Rautavaaraa ensimmäisen kerran radiosta 1970-luvun puolivälissä. Yölinjalla jätti muistijäljen. Nyt vuosia coverkeikkoja elämässään tehnyt Känsälä julkaisi levyllisen Rautavaraa kansanmusiikkiyhtye Tallarin kanssa.

Kotimaan uutiset
Anssi Känsälä käsissään kokoelmaboksi Tapio Rautavaaran äänityksiä
Anssi Känsälä selaili arkistoja ja kuunteli hartaudella Tapio Rautavaaran levytykset läpi. Laulut tuntuivat toimivan vielä tänäkin päivänä.Miki Wallenius / Yle

– Ihmisen perusluonne ei muutu, vaikka ajat muuttuvat. Näistä kappaleista löytyy syvä ydin, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Samoista murheista ja iloista lauetaan tänäänkin, vähän toisilla sanoilla vain, virnistää Riihimäellä asuva Anssi Känsälä käsissään tuore julkaisu.

Hän on yhteistyössä tunnetun kansanmusiikkiyhtye Tallarin kanssa julkaissut levyn Rautavaaran jäljillä.

Tälle vuodelle osuu nippu merkkivuosia suomalaisessa populaarikulttuurissa. Tapio Rautavaaran ja Toivo Kärjen syntymästä tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta ja Reino Helismaan kuolemasta tasan 50 vuotta.

Hangon Villassa syttyi idea Rautavaarasta

Niinpä Känsälä on Tallereiden kanssa sopivasti ajan hermolla. Coverbändi Phil Harmonicin kanssa pitkän päivätyön tehnyt Känsälä on rakentanut myös soolouraa, joten onko Rautavaara hyppy jälleen johonkin uusvanhaan?´

–Tämä projekti sai alkunsa vuonna 2011 yhdessä bändin kanssa. Levy on yhden projektin hieno päätös, Känsälä kertoo.

Saatesanoissaan Anssi Känsälä muistelee kuinka yöpyminen Hangossa vanhassaVillassa synnytti Pelimannin penkillä -kappaleen myötä grande ideen. Tuossa laulussaoli äänimaailma jota Känsälä tavoitteli ja joka sopisi kaustislaiselle Tallarille.

Kun pubissa laulat jonkun Rautavaaran kappaleen niin kaikki tuntuvat tietävän sen ja tykkäävät siitä

Anssi Känsälä

Alunperin bändi ja Känsälä tekivät vuonna 2012 keikkoja Rautavaara-otsikon alla. Kesällä 2013 syntyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlille tilaustyönä Rautavaara-Helismaa-Kärki –konsertti.

Niinpä sovitukset olivat jo valmiita mahdolliselle levylle.

Lopulta kesällä 2014 nauhoitettiinkin kokonainen levy Kaustisen seurantalolla. Ilman turhia hienosteluja levyllä harmooni ja harmonikka puhkuvat ja viulut lurittelevat basso jumpsuttaa ja edessä soi Anssi Känsälän laulu ja kitara. Tuleentunut vilja, pölyiset soratiet ja harmaantuneet aitat tuntuvat lopputuloksessa.

Pubiasiakkailla sydämessä läikähtää kun Rautavaara soi

Kulkurin iltatähti, Isoisän olkihattu, Kulkuripoika, Päivänsäde ja menninkäinen, Rakovalkealla ja Sininen uni ovat levyllä mukana. Toki myös muutama harvinaisempikin laulu.

Rautavaara-Helismaa-Kärki -laulut ovat Känsälän mukaan suomalaisten dna:ssa.

– Kun pubissa laulat jonkun Rautavaaran kappaleen niin kaikki tuntuvat tietävän sen ja tykkäävät siitä.

Liveyleisö haluaa nykyään elämyksiä, vahvaa tunnetta joka liikuttaa, jatkuvasti kiertävä muusikko Känsälä tietää.

Helismaan Rautavaaralle tekemät tekstit kuvastavat Anssi Känsälän mielestä jotain sen ajan suomalaisuudesta, mutta samalla myös ihmisen luonnetta yleisimmin.

– Siksi nämä kappaleet kestävän hyvin aikaa.

"Parasta jota olen tehnyt"

Käydessään Rautavaaran ohjelmistoa läpi, Anssi Känsälä tajusi kuinka tarkkoja huomioita Reino Helismaa teki.

– Hän pystyi siirtämään paperille sen mitä hän näki ihmisissä ja itsessään. Se on loistavan sanoittajan merkki.

Anssi Känsälä ja Tallari eivät yritä kopioida Rautavaraa, vaan tekivät lauluista omannäköisiään versiota. Alkuperäisiä versioita toki kunnioittaen.

Mikä lauluista tuntui onnistuneen parhaiten?

– Juokse sinä humma. Siitä kappaleesta tuli hyvä versio. Tämä on parasta jota olen tehnyt kenties koskaan, Känsälä miettii.

Lue seuraavaksi