Rekisterikilpien lukulaite on katsastamattoman auton painajainen

Poliisiautoihin asennetut rekisterilukulaitteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi valvontavälineiksi. Kun poliisi testasi Hämeenlinnassa laitetta harjoittelumielessä, se piipitti jatkuvasti. Laite oli havainnut hetkessä useita katsastamattomia autoja.

Kotimaa
Poliisin rekisterinlukulaitteen näyttö
Ville Välimäki / Yle

Rekisterinlukulaitteen avulla poliisi pystyy tehokkaasti poimimaan liikenteestä niin katsastamattomat autot kuin ne autot, joista ajoneuvovero tai vakuutus on maksamatta. Sen sijaan taparattijuoppoja tai etsintäkuulutettuja laki ei salli laitteen avulla etsiä.

Rekisterinlukulaitteita on asennettu sekä poliisin siviiliautoihin että varsinaisiin poliisiautoihin. Laitteisto on osoittautunut tehokkaaksi, kuvailee vanhempi konstaapeli Jarno Mäntylä Hämeen poliisista.

– Kun me lähdimme tästä Miekkalinnasta koekäyttämään tätä laitteistoa, niin viiden ensimmäisen minuutin aikana siihen piippasi kolme katsastamatonta autoa. Se oli vähän humoristinen tilanne, kun vasta jälkeenpäin tajusimme, että kappas, ne olivatkin leimaamattomia autoja, naurahtaa vanhempi konstaapeli Jarno Mäntylä Hämeen poliisista Hämeenlinnassa tehtyä koekäyttöä.

Tehokas laite lisää poliisin työtä

Poliisiautoissa erikoistekniikkaa riittää tänä päivänä melkoisesti: on Virve-verkon radiota, hälytyspaneelia, tutkaa nopeusvalvontaan, GoPro-kameraa ja rekisterinlukulaitetta, joka on poliiseille tutummin "revika".

Kun tällaisen laitteen kanssa lähtee liikkeelle, niin tuskin pitkää matkaa pääsee ennen kuin laite jo hälyttää.

Jarno Mäntylä

– Kokemukset rekisterinlukulaitteesta ovat pääsääntöisesti olleet positiivisia. Toisaalta se on meille aika työllistävä laite, kun se lukee kaikki rekisterikilvet, joita vastaan tulee, pysäköidyt autot mukaan lukien.

– Kun tällaisen laitteen kanssa lähtee liikkeelle, niin tuskin pitkää matkaa pääsee ennen kuin laite jo hälyttää. On se kova peli, kehuu Jarno Mäntylä.

Vaikka laite antaa piippauksen, sen tiedot joudutaan tarkistamaan vielä erikseen käsipelillä. Esimerkiksi, jos ajoneuvovero on maksettu eräpäivänä, mutta maksu ei ole vielä siirtynyt Trafin tilille, laite voi piipata.

– Piippauksen syy kyllä selvitetään. Jos syynä on esimerkiksi katsastamattomuus, pahimmassa tapauksessa autosta otetaan kilvet irti ja saa vielä sakot päälle.