Etelä-Euroopan kriisimaissa pelätään Syriza-tartuntaa

Espanjan hallitus varoitti vertaamasta Espanjaa ja Kreikkaa.

Ulkomaat

Etelä-Euroopan kriisimaissa Kreikan vaalitulosta ja Syrizan voittoa on seurattu tarkasti. Espanjassa järjestetään parlamenttivaalit loppuvuodesta. Ennakkosuosikki on mielipidekyselyitä johtava, säästökuuria ja korruptiota vastustava Podemos-puolue.

Syriza ja Espanjan Podemos ovat hyvin erilaisia poliittisia voimia, mutta niitä yhdistää ankaran säästökuuripolitiikan arvostelu ja vaatimus politiikan puhdistamisesta korruptiosta.

Espanjan valtamedia El País ja El Mundo varoittelivat vetämästä yhtäläisyysmerkkejä Podemosin ja Syrizan välillä. Oikealle kallistuva El Mundo –lehti varoitti vertaamasta Kreikan poliittiseen järjestelmään jossain määrin juurtunutta Syrizaa Espanjan uutukaiseen tulokkaaseen, viime vuonna perustettuun Podemosiin.

– Syrizan ratkaisuja ei voi soveltaa Espanjaan, koska taloutemme on kymmenen kertaa suurempi, se synnyttää työpaikkoja ja kasvaa EU:n keskiarvoa nopeammin. Mikä tärkeintä, taloutemme ei ole tukiohjelmien piiriissä eikä sitä ole alistettu troikan ehdoille, El Mundo muistutti.

– Vaikka tässä vaalissa onkin nähtävissä joitain samankaltaisuuksia eräiden muiden maiden tilanteen, kuten Espanjan kanssa, olisi väärin rinnastaa niitä. Ja pitkällä tähtäimellä se ei varmasti kannata, mikäli joku näin pyrkii tekemään, vasemmalle kallistuva El País kirjoitti maanantaina, viitaten Podemosiin.

Myös Espanjan hallitus jarrutteli maanantaina niitä, jotka vertaavat Espanjaa ja Kreikkaa.

– Kreikkaa ei voi verrata Espanjaan, Espanjan konservatiivihallituksen talousministeri Luis de Guindos sanoi talouslehti Expansiónin haastattelussa maanantaina.

– Espanja on välttänyt kansainvälisen tukipaketin ja tämä on avaintekijä taloutemme elpymisessä, de Guindos sanoi.

Tutkija: Vanhat puolueet saattavat romahtaa

Tärkeä viesti muille kriisimaille on, että vanha valtakoneisto ja vanhojen valtapuolueiden järjestelmä saattavat romahtaa talous- ja velkakriisin kehnon hoidon johdosta, arvioi puolestaan politiikan tutkija José Ignacio Torreblanca El País -lehdessä.

Hän uskoi, että radikaalipuolueet saavat Syrizan voitosta lisää vettä myllyynsä. Vanhat sosiaalidemokraattiset puolueet saattavat kadota ja etenkin Espanjan sosialisteilla on syytä huoleen, Torreblanca arvioi. Espanjan sosialistit eivät ole kyenneet nousemaan rökäletappioidensa jälkeen ja puoluejohtajan vaihdoksista huolimatta.

Syrizan voitto saattaa johtaa myös uudenlaiseen törmäykseen Etelä-Euroopan kriisimaiden ja pohjoisen varakkaiden maiden välillä.

– Seurauksena voi olla populismien yhteentörmäys, jos radikalisoitumiskehitys leviää Etelä-Euroopassa ja sinne muodostuu eräänlainen vasemmiston ja säästökuureja vastustavien liittouma, sanoi politiikan tutkija Ignacio Torreblanca espanjalaisessa El País –lehdessä.

– Vastapainoksi Pohjois-Euroopassa saattaa syntyä populistinen solidaarisuutta vastustava aalto. Olisi tärkeää, että Euroopan johtajat kykenisivät estämään tällaisen törmäyksen, Torreblanca jatkoi.

Portugalissa uusi vasemmistopuolue perusteilla

Portugalissa Jornal de Notícias –lehden kolumnisti David Pontes muistutti, että tulosta voi lukea joko eurooppalaisen unelman murentumisena tai vuoropuhelun, solidaarisuuden ja EU:n yhtenäisyyden uutena alkuna.

Portugalissa pieni radikaalipuolue Vasemmistoblokki ja säästökuuria vastustava Häivy troika -protestiliike ovat aikeissa perustaa uuden puolueen Espanjan Podemosin innoittamina. Kreikan mullistus saattaa koittaa myös muissa maissa, arvioi Público-lehti.

– Berliinissä ja Brysselissä kukaan ei ajatellut edes viittä minuuttia rankaisevan, hinnalla millä hyvänsä toteutetun säästökuuripolitiikan poliittisia seurauksia, kirjoitti Teresa de Sousa portugalilaisessa Público-lehdessä.