Kreikan laina-asia sähköistää vaalikevään – video

Kreikka voi jälleen näytellä keskeistä roolia myös Suomen sisäpolitiikassa. Oululaiskansanedustajien mukaan epävakauden aalto voi liikkua Kreikasta muihin heikon talouden EU-maihin. Oulun suuriin terveydenhoitokuluihin pitää löytää ratkaisu. Erikoisssairaanhoito nielee kohtuuttomasti tällä hetkellä kaupungin kassaa.

politiikka
Niko Mannonen / Yle
Yle Oulun Nettistudion aiheita maanantaina: 00:21 Kreikan vaalitulos, 03:34 Kreikan laina-asiat sähköistävät eduskuntavaalikevään, 05:30 Ansiosidonnainen päiväraha kaikille työttömille, 08:01 Oulun terveydenhuollon kustannukset kuriin, 10:00 Oulun varavesijärjestelmästä ratkaisu pian

Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperän ja SDP:n Tytti Tuppurainen mukaan Kreikan vaalitulosta voidaan pitää odotettuna. Jos Kreikka vaatii liennytyksiä lainaehtoihin, sillä on vaikutuksensa myös muihin lainoja saaneisiin EU-maihin. Kreikkaan on kuitenkin tärkeää saada toimintakykyinen hallitus, joka pystyy tekemään päätöksiä, eikä keskity vain lainojen takaisinmaksun vastustamiseen. Kreikan lainat ovat jo aiemmin mullistaneet suomalaista sisäpolitiikkaa. Edustajat pohtivat sähköistääkö aihe jälleen vaalikevään.

Ansiosidonnaisen päivärahan tulevaisuus

Yhtenä keinona työllisyysasteen nostamiseksi on ehdotettu kaikille työttömille ansiosidonnaista päivärahaa. Samalla sen kestoa lyhennettäisiin nykyisestä 500 päivästä. Tytti Tuppuraisen mielestä työelämään kaivataan joustavuutta ja koulutusmahdollisuuksia, eikä nykyiseen ansiosidonnaiseen päivärahaan tule kohdistaa leikkauksia. Työllisyyden parantamiseksi kaivataan useita toimenpiteitä. Kannustinloukkujen purkamisessa ei ole täysin onnistuttu. Työttömien pitäisi pystyä ottamaan lyhyttäkin työtä vastaan.

Oulun terveydenhoitokulut pitää saada kuriin

Oulussa on maan suurimmat terveydenhoidon kustannukset. Vehkaperän mukaan Oulussa hoidetaan liian kalliisti ja raskaasti. Ouluun tarvitaan palveluverkkoselvitys ja sen mukanaan tuomat uudistukset. Tuppurainen näkee, että sote-uudistus pelastaa aikanaan Oulun, kun perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito ovat samassa kokonaisuudessa.

Oulun varavesijärjestelmästä pitää saada pian ratkaisu aikaan. Tuppurainen huolehti, voidaanko ympäristöarvot Viinivaarassa turvata. Vehkaperä ilmoittaa kannattavansa ns. hajautettua mallia Oulun varavesijärjestelmän turvaamiseksi.