Miksi raha ei kiinnosta? Autoveron palautuksia hakenut vasta 6 000 suomalaista

Valtio joutuu palauttamaan noin 70 miljoonan euron potin ulkomailta auton tuoneille KHO:n päätöksen seurauksena virheellisen autoveron vuoksi. Tähän mennessä autoveroa Suomessa kantavalle Tullille on tehty kuitenkin vasta vain noin kuusi tuhatta oikaisuvaatimusta.

liikenne
Urheiluauto.
Helsinkiläisen Miika Puolakan Saksasta keväällä 2011 tuoma urheiluauto.Yle

Helsinkiläinen Miika Puolakka on yksi mahdollisista autoveronpalautuksen saajista. Hän toi urheiluauton Saksasta keväällä 2011. Raha olisi tervetullut yllätys, mutta ylimääräinen palautus epäilyttää vielä.

– Mikäli se nyt on todennäköinen, niin raha on aina hyvä, kun se tulee takaisinpäin, koska aika reilusti tuli maksettua silloin. Vähänhän se kirpaisi, mutta katsotaan nyt.

Autoveroa kantavan Tullin mukaan valtio voi joutua palauttamaan jopa 70 miljoonaa. Veronpalautukseen oikeutettuja lienee noin 60 000.

Palautuksen perusteista Tulli ohjeistaa näin:

– Jos on tuonut käytetyn EU- ja Eta-alueelta ja ajoneuvo on käyttöönotettu ennen huhtikuun ensimmäistä päivää 2012, on mahdollista saada tai ainakin kannattaa selvittää, että onko veronpalautukseen edellytyksiä, sanoo autoverotusjohtaja Tapio Rouhiainen Tullista.

Keskimäärin palautus on 1 100 euroa.

Verottaja panttaa rahoja lähes vuoden

Veroprosentin vertailuluvut, joista asiaa voi selvittää, löytyvät Tullin internet-sivuilta. Vasta noin 6 000 autoilijaa on tähän mennessä tehnyt veronoikaisupyynnön. Palautusten käsittely alkaa ensi kuussa. Se voi viedä jopa vuoden – paljon pidempään kuin verottaja itse on valmis odottamaan rahojaan kansalaiselta.

– No siitä tietysti pienen koron saa veronmaksupäivään, mutta tämä on vain realismia. Tullikin on nykyään niukoilla resursseilla. Ei tämmöistä ole voinut pitää missään jemmassa odottamassa käsittelijöitä, vaan heidät täytyy perehdyttää ja kouluttaa, selittää Rouhiainen.

Suomalainen autonomistaja voi kuitenkin yllättää armollisuudellaan.

– Sama se oikeastaan, missä vaiheessa tulee, jos sieltä jotain takaisin tulee. Ei tässä nyt niin hätä ole, katsotaan, sanoo auton tuonut Miika Puolakka.

Kevyempää autoverotusta Suomeen vuosikymmeniä junaillut lakimies Petteri Snell on tyytyväinen.

– Joku voisi sanoa näin, että haetaan huijarilta rahat takaisin, hän virnistää.

Autoveroista myös kymmenien miljoonien vahingonkorvausasia

Snellin pöydällä on itse asiassa vireillä myös toinen autoveroasia. Siinä yli 11 000 autoilijaa hakee verottajalta vahingonkorvausta. Jos autoilijat voittaisivat, vahingonkorvaukset voisivat nousta kymmeniin miljooniin, kenties yhtä suureksi kuin nyt veronpalautukset. Asiasta riidellään seuraavaksi käräjäoikeudessa.

Mutta se tie lienee pitkä, molemmat osapuolet aikovat tarvittaessa käydä läpi kaikki oikeusasteet. Eli vahingonkorvausta hakevat joutunevat odottamaan rahojaan vielä vuosia, jos saavat niitä koskaan.

– No se on fakta, toteaa Rouhiainen ytimekkäästi.

Mutta lakimies on varautunut tähänkin.

– Sehän on se vanha tarina, että valtiolta on vaikeampi saada rahaa kuin leijonalta lihaa suusta, sanoo Snell.

Hänen takataskussaan muhii vielä kolmaskin autoveroasia, mutta juuri nyt se ei ole ajankohtainen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus