Näkökulma: "Koskenkorva, Siberia!" – Rinkebystä päivää

Kun valinnanvapaus terveydenhoidossa kuusi vuotta sitten tuli voimaan, se yllätti Rinkebyn kuin varas yöllä. Lähes yhdessä yössä budjetista katosi kolmannes, henkilökunnasta puolet, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Satu Miettinen.

Kotimaa
Satu Miettisen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

Pistäydyin juttukeikalla Tukholmassa. Visiitti läntiseen naapuriin on aina virkistävä ja avartava kokemus, journalistinen jumppa, monestakin syystä. Eikä vähiten siksi, että yhä edelleen monet asiat tänne pohjan perukoille kulkeutuvat Ruotsin kautta, halusimmepa tai emme.

Tällä kertaa tutustuin ruotsalaiseen terveyskeskukseen. Ruotsissa potilas saa valita vapaasti meneekö yksityiselle vai julkiselle – hinta on aina sama ja raha seuraa potilasta. Esimerkiksi Tukholmassa lääkärikäynti maksaa potilaalle aina 20 euroa, hoitajan vastaanotolle pääsee 10 eurolla. Valinnanvapaus on ollut voimassa koko maassa vuodesta 2010, Tukholmassa kaksi vuotta pidempään.

Aloitimme kuvaaja Onni Koiviston kanssa Rinkebystä, Ruotsin pahamainesimmasta lähiöstä. Ostoskeskuksessa oli maailma kylässä. Hunnuteut naiset välttelivät kameraa, moskeijoihin kiiruhtavat miehet eivät katsoneet silmiin. Kun kävi ilmi, että olimme tulleet Suomesta, yksi huusi Siberiaa, toinen Finlandiaa. Kolmas Koskenkorvaa.

Kun kävi ilmi, että olimme tulleet Suomesta, yksi huusi Siberiaa, toinen Finlandiaa. Kolmas Koskenkorvaa.

Terveyskeskus, Rinkeby Vårdcentral avasi ovensa kahdeksalta ja ovella meidät vastaanotti tuikkivasilmäinen, 46 vuotta Ruotsissa asunut erikoislääkäri Leena Laitinen. Hän oli jo eläkeiässä, mutta jatkoi yhä kutsumustyötään lähiön ihmisten parissa.

Kun valinnanvapaus kuusi vuotta sitten tuli voimaan, työskenteli Laitinen Tenstassa. Naapurilähiö Rinkebytä hän seurasi lähietäisyydeltä. Laitisen mukaan valinnanvapaus yllätti Rinkebyn kuin varas yöllä. Lähes yhdessä yössä budjetista katosi kolmannes, henkilökunnasta puolet. Noidankehä oli valmis. Sitä korjataan edelleen.

Syy shokkiin oli se, ettei julkisissa terveyskeskuksissa osattu kilpailla. Aikaisemmin määrärahat olivat tulleet kuin manulle illallinen, yht´äkkiä olisikin pitänyt osata luovia markkinataloudessa kuin kala vedessä. Sitä paitsi vain rekisteröityneistä potilaista maksettiin, mutta Rinkebyssä oli paljon heitä, jotka eivät ymmärtäneet listautua potilaiksi. Silti heidät hoidettiin ja jokaisesta listautumattomasta potilaasta otettiin takkiiin.

Yksi syy oli potilaissa, joita Laitinen kutsuu "vähemmän tuottaviksi". Oli monisairaita, sodan runtelemia, väkivaltaa kokeneita, ahdistuneita. Rinkebyssä moni sairastuu jo viisikymppisenä niihin tauteihin, jotka Medelsvensson kohtaa vasta eläkeiässä, seitsemän-, kahdeksankymppisenä. Kakkostyypin diabetes, keuhkoahtaumatauti ja sepelvaltiotauti ovat yleisiä. Ihmiset ovat ylipainoisia ja polttavat tupakkaa. Laitinen kertoo tarinan potilaasta, jonka hän tavattuaan passitti viidelle eri erikoislääkärille, sodassa toisen silmänsä menettänyt mies pääsi mm. psykiatrille.

Rinkebyssä moni sairastuu jo viisikymppisenä niihin tauteihin, jotka Medelsvensson kohtaa vasta eläkeiässä.

Seuraavana päivänä ajamme Valhallavägenille Östermalmille. Se on puistokatu, jonka varrella sijaitsevat mm. Tekninen korkeakoulu ja Sofiahemmet-sairaala. Tontilla sijaitsee myös sairaalan yhteyteen kolme ja puoli vuotta sitten perustettu yksityinen terveyskeskus.

Täällä ei kärsitä lääkäripulasta, eikä täällä puhuta potilaista vaan asiakkaista. Asiaskunta on vaativaa. Täällä käy paljon vireitä vanhuksia, mm. 95-vuotias Margaretha Myrander, joka on tullut verikokeisiin. "Meillä Ruotsissa on maailman terveimmät vanhukset, siitä ilmestyi juuri tutkimus", kuulen. Se on helppo uskoa, sillä juuri tämä on se Ruotsi, josta potentiaaliset vadelmavenepakolaiset haaveilevat. Naiset ovat kauniita, miehet pitkiä, missään ei näy ylipainoisia. Kaikki hymyilevät, monella on kasvoillaan Thaimaasta hankittu terve päivitys.

Kaikki Östermalmilla tapaamani ovat sitä mieltä, että valinnanvapaus on hyvä asia, eikä ihme. Täällä asiakkaalla on mahdollisuus valita kymmenestä terveyskeskuksesta. Tarjolla on yhdeksän yksityistä ja yksi julkinen. Rinkebyssä vaihtoehtoja on tasan kaksi, yksi julkinen ja yksi yksityinen.

*Rinkebyssä lääkärille ei tulla *vaatimuslistan kanssa, vaan hattu kourassa. Lähiössä potilas on potilas ja lääkäri Jumalasta seuraava. Leena Laitiselle vuodet Tenstassa ovat jääneet mieleen eräänlaisina pioneerivuosina. Ensi töikseen hän halusi remontoida ankean terveyskeskuksen, maalata, puunata tehdä siitä kauniin.

Palaute oli sydämeenkäyvää: onko remontti tehty meitä varten, kysyivät tummasilmäiset lapset, harmaahapsiset kävelykeppiin nojaavat sedät ja arat naiset huiveissaan. Laitinen halusi näyttää potilaille, että he ovat tärkeitä. Viisas nainen.