1. yle.fi
  2. Uutiset

Autokaupalla menee taas paremmin – "huonoja vuosia on ollut jo riittävästi"

Turun seudun autokauppiaat uskovat, että jo vuosien ajan huonosti käynyt kauppa alkaa pikku hiljaa taas sujua. Monilla kauppiailla viime vuosi oli jo aiempia parempi. Tällä hetkellä kysytään erityisesti hybridejä ja automaattivaihteisia autoja.

talous
Myytäviä autoja
Sofia Taavitsainen / Yle

Uusia autoja rekisteröitiin Varsinais-Suomessa viime vuonna hieman vähemmän kuin aiemmin. Suunta on ollut laskeva jo useamman vuoden. Vuoden 2011 jälkeen henkilöautojen rekisteröinti on laskenut lähes 20 prosenttia.

Soittokierros Turun seudun autoliikkeisiin kuitenkin paljastaa, että todellista laskua ei enää vuoteen ole tapahtunut. Suunta voi olla jopa kääntymässä nousuun.

– Rekisteröintitilastot tulevat aina vähän jäljessä. Nyt näyttää hyvältä ja viime vuosi oli jo meillä parempi kuin vuosi 2013, kertoo myyntipäällikkö Samuli Hietarinta Raision AutoCenteristä.

Myös Turun LänsiAutossa viime vuosi oli parempi kuin edellisvuosi. Autotalon johtaja Kirsimarja Kannisto-Härmälän mukaan huonoja vuosia on ollut jo riittävästi. Autokanta vanhenee väistämättä, joten jossain vaiheessa tilanteeseen on pakko tulla muutos.

– Lisäksi korkotaso on nyt niin alhainen, silläkin on varmasti vaikutusta, Kannisto-Härmälä sanoo.

Kysyttyjä hybridit, automaattivaihteet ja perheautot

Ehkä ihmiset mieluummin säästävät ja ottavat sen vähän ajetun auton, jonka hinta on muutama tuhat uutta vähemmän.

Mikko Ruohonen

Vaihtoautot tekevät kauppansa uusia autoja paremmin. Eniten kysytään vähän ajettuja, uudenkarheita perheautoja kymppitonnin hintaluokassa. Niistä on jopa pulaa.

– Siinä näkyy se, että uudet autot eivät liiku samaan tahtiin kuin vielä muutamia vuosia sitten. Ehkä ihmiset mieluummin säästävät ja ottavat sen vähän ajetun auton, jonka hinta on muutama tuhat uutta vähemmän, yrittäjä Mikko Ruohonen Valta-autosta sanoo.

Uusissa autoissa huudossa ovat hybridiautot, joiden suosio on kasvanut selvästi. Myös automaattivaihteisten autojen myynti kasvaa vuosi vuodelta. Osasyy tähän on automaattivaihteiston hinnan aleneminen – eroa manuaalivaihteistoon ei enää juurikaan ole.

– Me olemme jo pitkään myyneet 95 % isoista autoista automaattivaihteisina. Nyt automaattivaihteet ovat alkaneet myös pienissä autoissa, myyntipäällikkö Matti Vira Turun Keskusautohallista sanoo.

Lue seuraavaksi