1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lastenkirjojen perhe muuttuu – siivoava kotiäiti pysyy tarjolla uusintapainosten ansiosta

Perhemallit muuttuvat, mutta nostalgisten suosikkikirjojen ansiosta kirjahyllyistä löytyy yhä lastenkirjoja, joissa lapset auttavat äitiä siivoamisessa, kun isä lähtee töihin poliisiksi tai kaivosmieheksi. Palkittu tuore lastenkirja esittelee kuitenkin perheen, jossa on kaksi äitiä.

Kuva: Soila Ojanen / Yle

Modernit perhemallit näkyvät myös lastenkirjoissa. Vastikään Arvid Lydecken –palkinnon sai Tittamari Marttinen kirjastaan Ikioma perheeni, joka kertoo sateenkaariperheessä kasvavasta Kuusta.

Hänellä on kaksi äitiä ja hänen kaverinsa on sateenkaariperheessä asuva Kim.

Palkintoraadin mukaan kirja on tärkeä kannanotto myös yhteiskunnallisesti. Teemana on toisista välittäminen ja rakkaus, oman perheen tärkeys myös sateenkaariperheen lapsille sekä muiden hyväksyminen sellaisina kuin he ovat.

Uudenlaisen perhemallin huomioiminen lastenkirjallisuudessa on muutenkin saanut kiitosta.

Autetaan kaikki äitiä

Lastenkirjoissa on kuitenkin tarjolla myös vanhanaikaisia perhemalleja. Se selviää nopeasti retkellä kirjaston lasten ja nuorten osastolle. Siellä erityisesti vanhoissa perinteisissä lasten kuvakirjoissa pääsee tutustumaan menneen maailman roolijakoihin.

Vanhempien erotilanne on se, josta aiheesta kysellään paljon lastenkirjoja.

Kirjastonhoitaja Arja Palonen

Leppäkerttu-sarjan Helena Heikkisen suomennetussa kirjassa (1965) Äidin pienet apulaiset perheen lapset leikkivät äidin auttamisleikkiä. Siinä perheen tytär ja poika tiskaavat, petaavat, pyyhkivät pölyjä ja siivoavat. Isän tullessa kotiin siirtyy puuhasteleva auttamisleikki pihalle. Ohjelmassa on aidankorjaamista, maalaamista ja haravointia.

Onnellinen perhe –kirjassa (1955) isä neuvoo lapsiaan auttamaan äitiä astioita kuivaamalla.

Isä on kaivosmies

Tammen kultaisten kirjojen selailu tuo ihanan nostalgisen olon.

Monen kuvan muistaa lapsuudesta prikulleen. Pelottavan tutulta tuntuvat myös vuosikymmenten takaiset roolimallit. Pekka miettii tulevaisuuttaan kirjassa Mikä minusta tulee. Vaihtoehtoina hänellä ovat cowboy, kalastaja, lääkäri, mekaanikko, lentäjä, eläintenkesyttäjä, veturinkuljettaja, kirvesmies, virkamies tai kirjailija. Lista on sellainen, että jokainen aikaansa seuraava opinto-ohjaaja heittää yhteishaun sukupuolten tasa-arvo-ohjelmat nurkkaan välittömästi.

Mitä isät tekevät –kirjassa kuvataan miesten työrintamaksi tehtaat, pellot, toimistot ja kaivokset. Jotkut isät asentavat lentokoneita ja toiset lentävät niillä.

Toivottavasti kirjaa lapselle lukeva muistaa taustoituksen. Vanhoista kirjoista otetaan jatkuvasti myös uusintapainoksia, joten ydinperheen perinnekuvaukset eivät poistu hyllystä edes kansien kuluessa.

Onko kirjaa eroperheestä?

Muuttuvat perheet kiinnostavat lastenkirjojen lukijoita. Porin kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osaton kirjastonhoitaja Arja Palonen kertoo, että eniten asiakkaat kyselevät kirjoja, joissa perheen vanhemmat eivät asu enää samassa osoitteessa.

– Vanhempien erotilanne on se, josta aiheesta kysellään paljon lastenkirjoja. Niitäkin on tarjolla, Palonen kertoo.