Alexis Tsipras – taviksesta pääministeriksi

Kreikka on saanut nykyhistoriansa nuorimman pääministerin vasemmistoliitto Syrizan johtajasta Alexis Tsiprasista. Tsiprasin lupaukset yhteiskunnan jälleenrakentamisesta eivät ole kreikkalaisille sanahelinää.

Ulkomaat
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras (oik.) vannomassa virkavalaansa maanantaina. Vasemmalla Kreikan presidentti Karolos Papoulias.Yannis Kolesidis / EPA

Ateenan tunnetussa siirtolaislähiössä, Kipselissä asuvasta nelikymppisestä perheenisästä ei heti arvaisi, että mies on Kreikan uusi pääministeri.

Tsipras vannoi virkavalansa maanantaina.

On arveltu, että EU-johto ei niinkään pelkää Tsiprasin kokemattomuutta neuvottelupöydässä kuin sitä, että vasemmistolaisen Syrizan talouspolitiikka leviää muihin maihin.

Mutta kuka tämä kansan kuuntelijana tunnettu, demokraattisen dialogin kannattaja oikein on?

Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras tervehtii kannattajiaan 25. tammikuuta.
Michael Kappeler / EPA

Noviisi vasemmiston palolla

Kritisoijat ovat viitanneet Alexis Tsiprasiin Harry Potterina.

Tsipras ilmoittaa ettei esitä taikuria maassa, jossa palkat ja eläkkeet ovat laskeneet 40 prosenttia, 1,5 miljoonaa ihmistä on työttömänä ja yhdeksän kymmenestä työttömästä ei nauti minkäänlaista tukea.

Tsipras kuitenkin vakuuttaa talouden ja yhteiskunnan jälleenrakentamisen lähtevän käyntiin ja hymyn palaavan kreikkalaisten huulille. Pian on myös tarkoitus selvittää, kuinka paljon maalla on tarkalleen ottaen velkaa ja miten se on kertynyt.

"En anna katteettomia lupauksia", on Tsipras sanonut. Ja siihen halutaan uskoa.

Tsiprasilla on luottoa, koska hän hyppää pääministerin saappaisiin ilman aiempaa hallituksen tai valtion virkaa.

Jo teini-iästä vasemmiston toiminnassa mukana ollut Tsipras nosti Syrizan pääoppositioon Kreikan 2012 parlamenttivaaleissa ja viime eurovaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi. Eurovaaleissa Alexis Tsipras oli vasemmiston ehdokas EU-parlamentin puhemieheksi.

Tsiprasin lupaukset vetää rikas väestönosan mukaan verotalkoisiin, virtaviivaistaa valtionhallintoa vähentämällä ministeriöiden määrää ja asettaa pääsihteeristöihin kalliiden neuvonantajien tilalle jo olemassaolevia virkamiehiä vaikuttavat hyviltä.

Onpa kuultu jopa "Lagarden listan" avaamisesta. Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Christine Lagarde antoi Ranskan valtiovarainministerivuosinaan Kreikan hallitukselle listan merkittävistä kreikkalaisista osana mahdollisen veronkierron tutkintaa. Hallitus ei ryhtynyt listan pohjalta tuolloin välittömiin toimiin.

Etäisyys kirkkoseremonioihin

Maansa nykyhistorian nuorin pääministeri ei voisi olla kreikkalaisortodoksisessa yhteiskunnassa epätyypillisempi.

Ensimmäisenä vasemmistolaisena pääministerinä Tsipras vannoo tänään virkavalan ilman arkkipiispan läsnäoloa.

Alexis Tsipras ei ole myöskään vienyt vihille kahden lapsensa äitiä. Pariskunnan pojista toisen nimi, Orfeas-Ernesto tuo väistämättä mieleen Ernesto "Che" Guevaran.

Hiipuuko idealismi?

Tsiprasia on ehditty verrata sosialistisen Pasokin perustaneeseen nuoreen Andreas Papandreouun.

Vasemmistolaisten mielestä vertaus on epäoikeudenmukainen. Kannattajat muistuttavat, että Tsipras on kasvanut Kreikassa, mädäntyneen poliittisen järjestelmän keskellä. Yhdysvalloista tullut Papandreou lanseerasi Kreikkaan amerikkalaisen ajattelun.

Papandreoun idealismi lieventyi ajan myötä vallalla olevaan. Aika näyttää, miten käy Tsiprasin.

Ja ilmestyykö kravattia vieroksuvalle pääministerille solmio kaulaan. "Kun velka on leikattu, näette solmionkin", Alexis Tsipras muotoili eilen sunnuntaina toimittajille.

Yle Uutiset / Sara Saure, Ateena