1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallituspalkkioissa hurja korotushaitari valtion osaomistamissa pörssiyhtiöissä

Yhdessä puheenjohjajan vuosipalkkio yli kaksinkertaistunut,  toisessa lähes puolittunut

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Valtion osaomistamien pörssiyhtiöiden hallituspalkkioissa on noudatettu hyvin vaihtelevaa käytäntöä viime vuosina. Esimerkiksi metallijalostaja Outokummun hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio oli viime vuonna 140 000 euroa, kun se oli 2009 eli viisi vuotta sitten puolet tästä. Kuoppakorotus ajoittuu Jorma Ollilan nimitykseen hallituksen keulille. Outokummun suuren korotuksen taustalla oli myös yrityskauppa. Yhtiön menestyksellä ei ole korotuksilla tekemistä. Outokumpu on rämpinyt viime vuodet suurissa vaikeuksissa.

Rautaruukista SSAB:ksi fuusioituneen metalliyhtiön huima palkkiokorotus selittyy pitkälti yhdistymisellä. Rautaruukin hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio oli 2009 reilusti alle puolet SSAB:n vastaavasta vuonna 2014. Rautaruukillakaan ei ole mennyt kaksisesti viime vuosina.

Kaivosyhtiö Talvivaaran palkkiokehitys on kulkenut osin samaan suuntaan yhtiön muun talouden kanssa. Puheenjohtajan palkkio on laskenut roimasti viidessä vuodessa ja oli viime vuonna keskitasoa. Yhtiö itse on vajonnut samassa ajassa konkurssikypsäksi.

Muuten valtion osaomistamien pörssiyhtiöiden hallituspalkkiot ovat nousseet viime vuosina varsin maltillisesti, tosin silti yleensä enemmän kuin palkansaajien ansiot. Tälle vuodelle moni yhtiö ehdottaa korotusta palkkioihin, näin esimerkiksi Fortum, Neste Oil, Tieto ja Metso.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) onkin jo ärähtänyt, etteivät julkisuuteen tulleet korotusehdotukset tunnu kohtuullisilta suhteutettuna muihin palkankorotuksiin.

Paatero aikoo puuttua hallituspalkkioihin. Hän lupaa yhtenäisen pakettiratkaisun hallitusjäsenten palkkioiden korotustarpeesta yhtiöissä, joissa valtio on omistajana.

– Tehdään yhtenäinen linja kaikkien yhtiöiden osalta lähiviikkojen aikana, Paatero lupaa.

Tänään sekä ammattiliito Pro että TEAM arvostelivat voimakkaasti Fortumin ja Neste Oilin esityksiä 20–30:n prosentin korotuksista hallituspalkkiohin.

Lue seuraavaksi