1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)

Lapin demarit uskovat nousuun – tavoitteena kaksi kansanedustajaa

Lapin sosialidemokraattien ehdokaslista kevään eduskuntavaaleihin on valmistunut. Puolueen on jo ennustettu menettävän ainoan kansanedustajan paikkansa, mutta demarit aikovat kääntää kannatuksen roimaan nousuun. Tavoitteena on peräti kannatuksen tuplaus edellisestä kerrasta.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Lapissa ja koko maassa sosialidemokraattien lähtötilanne kevään eduskuntavaaleihin on haasteellinen. Gallupit kertovat historiallisen matalasta kannatuksesta ja Talouselämän ennuste on povannut puolueelle roimaa tappiota, jonka myötä puolue menettäisi ainoan kansanedustajan paikkansa Lapissa.

Lapin piirihallituksen puheenjohtaja Hilkka Halonen uskoo kuitenkin kannatuksen nousevan. Torjuntavoiton sijaan puolue tavoittelee Lapista kahden ehdokkaan läpimenoa.

– Meillä on tavoitteena kaksi paikkaa ja me emme häpeä sitä yhtään. Lähdemme hyvällä vahvalla listalla tekemään hyvää vaalityötä, Halonen sanoo.

Neljä vuotta sitten demarit saivat Lapissa noin 11 700 ääntä. Kahden ehdokkaan läpimeno edellyttää suunnilleen äänimäärän kaksinkertaistamista.

Somessa oltava aktiivinen

Halosen mukaan menestyminen vaaleissa vaatii läsnäoloa turuilla ja toreilla.

– Siellä meidänkin on oltava ja kerrottava siitä, mikä meidän sanomamme on. Työllisyys on ykkösasia, talouteen on saatava puhtia ja teollisuuden kivijalkoja vahvistettava.

Lisäksi hän nostaa esille sosiaalisen median merkityksen.

– Somessa on näyttävä hyvin vahvasti. Hyvin monella tapaa lähdetään kansalta valtakirjaa hakemaan.

Lapin demarit saavat kampanjaansa vetoapua demariministeriltä.

– Sillä on merkitystä ehdokkaille ja heidän tukiryhmilleen, mutta myös tavallisille äänestäjille, jotka pääsevät esittämään ministereille kysymyksiä.

Naisehdokkaita vain neljä

Demareiden ehdokaslistalla on neljä naista ja kymmenen miestä. Toki naisia on yksi enemmän kuin edellisellä kerralla, mutta määrä ei tyydytä Halostakaan.

– Olisin tietenkin itsekin toivonut, että naisia olisi pari enemmän, niin se näyttäisi huomattavasti paremmalta.

Halosen mukaan naisten vähyys johtuu valintamenetelmästä.

– Puolueosastot tekevät esityksiä eduskuntavaaliehdokkaista ja näin ovat Lapin demareiden osastot tehneet. Ymmärrän asian paikallisesta näkökulmasta. On haettu, mutta ei ole löydetty. Kun löytyy innostunut ehdokas, niin siinä vaiheessa ei ajatella, onko hän mies vai nainen.

Toisaalta voidaan pohtia, onko demareissa nyt miesten aika.

– Ehdolla on duunareita ja akateemisesti koulutettuja miehiä. Onhan sosialidemokraattisessa liikkeessä puhuttu, että olisiko välillä miesten vuoro. Nuoret naiset ovat olleet vahvasti esillä. Tällaistakin näkökulmaa olen tästä listasta kuullut.

Puolet ehdokkaista Rovaniemeltä

Halonen ei ole täysin tyytyväinen myöskään ehdokkaiden maantieteelliseen jakaumaan.

– Tässä on Rovaniemi-keskeisyyttä. Meillä oli pitkään tavoitteena ja haarukassakin saada ehdokkaita Tornionjokivarresta ja Länsi-Lapista, mutta ei sitten saatu. Alueellisestihan se ei ole ihan tasapainossa. Mutta onhan Rovaniemi Lapin väestökeskittymä ja meillä on aikaisemminkin ollut paljon ehdokkaita Rovaniemeltä, Halonen sanoo.

Demareiden rovaniemeläiset ehdokkaat ovat Seija Hiltunen, Timo Lappalainen, Vahur Lihtkivi, Antti Liikkanen, Maria-Riitta Mällinen, Mikkel Näkkäläjärvi ja Johanna Ojala-Niemelä.

Torniosta ehdolla ovat Janne Olsen ja Martti Rauhala.

Valtteri Huhtamella on Ivalosta, Janne Jussila Kemijärveltä, Niina Oinas Tervolasta, Jani Sukuvaara Sodankylästä ja Pekka Tiitinen Kemistä.