Nastolassa tiukka äänestys kuntaliitoksen puolesta

Nastolan valtuustossa kuultiin lukuisia puheenvuoroja liitoksen puolesta ja vastaan. Lähes parin tunnin keskustelun jälkeen valtuutetut äänestivät lopulta 22–21 liitoksen puolesta.

Kotimaa
Nastolan valtuuston kokous.
Markku Lähdetluoma / Yle

Nastolan kunnanvaltuusto päätti, että kunta yhdistyy Lahteen vuoden 2016 alusta alkaen. Äänestystulos oli historiallisen tiukka.

22 valtuutettua äänesti liitoksen puolesta ja 21 äänesti vastaan.

Yhdistyssopimus takaa meille kohtalaisen hyvän kehityksen.

Pauli Syyrakki

Liitoksella syntyy vajaan 120 000 asukkaan kunta. Lahden alue kasvaa maantieteellisesti huomattavasti.

Puheenvuoroissa painotettiin, että kunta on yhdistymisen ansiosta aiempaa elinvoimaisempi. Nastola varmistaa valtuutettujen puheenvuorojen mukaan liitoksella koulu- ja terveyskeskusinvestointinsa.

Veroprosentti pysyy myös yhdistyssopimuksen turvin entisellään, eikä siihen kohdistu korotuspaineita ensimmäisenä vuonna liitoksen toteuduttua.

Kunnanjohtaja Syyrakki: Toivottavasti päättäjät eivät jakaudu kahteen leiriin

Nastolan kunnanjohtaja Pauli Syyrakki oli päätökseen tyytyväinen.

– Yhdistyssopimus takaa meille kohtalaisen hyvän kehityksen. Toivon kuitenkin, että päätös ei jaa meidän päättäjiä kahteen eri leiriin, vaan voimme tiukasta äänestyksestä huolimatta lähteärakentamaan uutta kuntaa, Syyrakki tuumii.

Puolesta ja vastaan äänestäneillä on tärkeä tehtävä valvoa, että yhdistymissopimus toteutuu kaikilta sovituilta osin.

Rolf Paqvalin

Kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalinin mukaan on tärkeää tehdä tästä eteenpäin pilkulleen niin kuin yhdistymissopimukseen on kirjattu.

– Puolesta ja vastaan äänestäneillä on tärkeä tehtävä valvoa, että yhdistymissopimus toteutuu kaikilta sovituilta osin. Jos uusi kunta tekee sopimuksen vastaisen ratkaisun, se on valituskelpoinen päätös. Se mutkistaisi hommaa aika paljon, Paqvalin tuumii.

Liitosta kannattivat Nastolassa useat kokoomuksen, kristiilisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien valtuutetut. Vastustajat löytyivät perussuomalaisten ja keskustan sekä sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien leireistä.

Juttua muokattu klo 19.47. kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalinin ja Nastolan kunnanjohtaja Pauli Syyrakin kommentit lisätty.