Sotilaiden äidit: Viranomaiset peittelevät venäläissotilaiden kuolemia Itä-Ukrainassa

Sotilaiden äidit -järjestö sanoo, että Venäjä lähettää Itä-Ukrainaan tarkoituksellisesti sotilaita siten, että näitä ei pystytä tunnistamaan venäläisiksi. Venäjä on kiistänyt koko konfliktin ajan tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisia.

Sotilaiden äidit -järjestön johtaja Valentina Melnikova.
Sotilaiden äidit -järjestö sanoo, että Venäjä lähettää Itä-Ukrainaan tarkoituksellisesti sotilaita siten, että näitä ei pystytä tunnistamaan venäläisiksi. Venäjä on kiistänyt koko konfliktin ajan tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisia.

Sotilaiden äidit -järjestön johtaja Valentina Melnikova sanoo, että Itä-Ukrainan sota on operaatio, jollaista hän ei ole vielä tähän mennessä kokenut. Järjestö etsii konflikteissa kadonneita sotilaita ja se on saanut lukuisia yhteydenottoja sotilaiden omaisilta Ukrainan sotaan liittyen.

– Venäjä lähettää sotilaita Ukrainaan siten, että heitä ei voida tunnistaa venäläisiksi. Sotilailla ei ole henkilöpapereita, tuntolevyä henkilötietoineen, eikä Venäjän armeijan asepukua, Melnikova kertoo.

Sotilaiden äidit: Viranomaiset vaikenevat kuolemista

Melnikova on kuitenkin varma, että Itä-Ukrainassa on venäläisiä sotilaita. Hän sanoo, että Itä-Ukrainassa voi olla myös yksittäisiä Venäjän kansalaisia, jotka ovat syystä tai toisesta päättäneet lähteä taistelemaan. Niin sanotut vapaaehtoiset eivät Melnikovaa kuitenkaan kiinnosta, vaan hän puhuu Venäjän Itä-Ukrainaan lähettämistä sotilaista.

– Rostovin alueella, joka sijaitsee Ukrainan vastaisen rajan tuntumassa, on kuollut viime kuukausina satoja venäläissotilaita vaikeiden vammojen takia. Sehän ei voi olla mahdollista, Rostov on rauhallinen ja melko vauras kaupunki Etelä-Venäjällä, Melnikova puuskahtaa.

Sotilaiden äidit -järjestö sanoo, että viranomaiset vaikenevat sotilaiden kuolemista Itä-Ukrainassa, koska Venäjä kiistää tukevansa kapinallisia. Tämän takia vainajan kuolinpaikaksi kirjataan Rostovin alue, vaikka todellisuudessa hän on menehtynyt Itä-Ukrainassa.

– Viranomaiset eivät halua tutkia uudestaan, missä ja miten sotilas on kuollut. Olemme tehneet selvityspyyntöjä uusista kuolinsyytutkimuksista, mutta ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen niihin ei tartuta, Sotilaiden äidit -järjestön Melnikova sanoo.

Aihe hyvin arka Venäjällä

Venäjä vaatii länsimailta todisteita siitä, että se tukisi Itä-Ukrainan kapinallisia. Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut, että Ukrainassa olisi 9 000 venäläissotilaista, läntiset tiedustelutiedot puhuvat tuhansista.

Yle Uutiset yritti saada haastateltavaksi Sotilaiden äidit -järjestön kautta ihmisiä, joiden läheisten sanotaan kaatuneen Itä-Ukrainan taisteluissa. Nämä kuitenkin kieltäytyivät haastattelusta. Myös useat tiedotusvälineet ovat yrittäneet saada todisteita venäläissotilaiden osallistumisesta Itä-Ukrainan taisteluihin, mutta niiden työtä on häiritty. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC kuvasi Venäjän Astrahanissa Itä-Ukrainassa kuolleen venäläissotilaan hautajaisia, mutta kuvausryhmä pidätettiin ja kuvausmateriaali tuhottiin.

Sotilaiden äidit -järjestön johtaja Valentina Melnikova uskoo, että Itä-Ukrainan tapahtumat valkenevat vähitellen.

– Tärkeintä on saada sotaveteraani- ja muut korvausasiat kuntoon. Ihmisiä se ei tietenkään tuo enää takaisin, Melnikova sanoo.