Hollola otti Hämeenkosken lähes avosylin vastaan – Hämeenkoski sanoi kyllä

Hollolan kunnanvaltuusto nuiji nopeasti päätöksen kuntaliitoksen hyväksymisestä Hämeenkosken kanssa. Myös Hämeenkoskella valtuutetut olivat yksimielisesti liitoksen puolesta.

Kotimaa
Hollolan valtuusto yleisöä
Juha-Petri Koponen / Yle

Hollolan valtuuston kanta Hämeenkosken kanssa yhdistymiseen oli käytännössä selvillä jo kauan ennen illan kokousta. Aiheesta ei käytettykään kuin muutama puheenvuoro, ja päätös yhdistymisen hyväksymisestä syntyi yksimielisesti ilman äänestystä.

Myös Hämeenkoskella valtuusto hyväksyi kuntaliitoksen Hollolan kanssa yksimielisesti.

– Historiallinen päivä, viimeksi Hollolan rajoja muutettiin 50-luvulla, summasi keskustalainen puheenjohtaja Matti Siirola nuijan takaa.

Ilman soraääniä ei tilaisuudesta kuitenkaan selvitty. SDP:stä puhujapönttöön asteli kaksi puhujaa, joista molemmat kyseenalaistivat liitoksen merkityksen.

Historiallinen päivä, viimeksi Hollolan rajoja muutettiin 50-luvulla.

Matti Siirola

– Päijät-Hämeen kuntien tilanteessa ei ole missään päin kehumista. Tämä on vain ensi-askel kohti suurempaa liitosta, muotoili Kari Hyytiä.

Hyytiä piikitteli myös valtuutettuja ja virkamiehiä näiden ”Lahti-kammosta”.

– Hollolan neuvotteluasenteessa olisi ollut parantamisen varaa.

Puoluetoveri Jarkko Niemi komppasi perästä ja sai myös aikaiseksi pienen kohahduksen yleisössä, jota oli saapunut muutama kymmenen paikalle.

– Tällä liitoksella ei ratkaista mitään, pelkkää kosmeettista näpertelyä. Halusimme tai emme, olemme kaikki lahtelaisia ennemmin tai myöhemmin.

"Pieni toimii, isoista huonoja esimerkkejä"

Liitosta varauksetta kannattavat pitivät muutaman puheenvuoron. Vihreiden Kristiina Vanhala-Selin muistutti, että liitos edesauttaa myös ympäristöasioita.

– Ympäristöasiat eivät tunne rajoja, tämä helpottaa esimerkiksi vesiensuojelua.

Tällä liitoksella ei ratkaista mitään, pelkkää kosmeettista näpertelyä. Halusimme tai emme, olemme kaikki lahtelaisia ennemmin tai myöhemmin.

Jarkko Niemi

Perussuomalaisten Hannu Siljander näki liitoksen rahallisen hyödyn merkittävänä asiana.

– Hämeenkoski olisi pakkoliitetty johonkin kuntaa jossain vaiheessa kuitenkin, 3 miiljoonaa euroa liitosavustusta on tuntuva raha.

Yleisössä ollut ja vuonna 1973 Hollolaan muuttanut Marjatta Kanth-Ruusunen oli mielissään Hämeenkosken tulosta osaksi Hollolaa.

– Nuorena vietin paljon aikaa silloisella Koskella, tämä on hieno päivä, tuntuu kuin Hollola olisi nyt saanut omansa.

Hän piti hyvänä, että suuri kuntaliitos kariutui, mutta pieni on toteutumassa.

– Esimerkiksi Hämeenlinnassa on nyt nähty, että isosta kuntaliitoksesta ei seuraa hyvää.