Yli 20 miljoonaa euroa kehittämisrahaa Lapin maaseudulle

Lapin maaseudulle on jaossa runsaat 20 miljoonaa euroa julkista kehittämisrahaa lähivuosille. Raha on peräisin maaseudun kehittämisohjelmasta ja sen jaosta päätti maa- ja metsätalousministeriö.

projektirahoitus
Kaukosen kylä Kittilässä
Sauli Antikainen / Yle

20 miljoonan euron rahoitus on vuosille 2015-2020. Raha koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoista. Kunnat maksavat potista 20 prosenttia. Kun mukaan lasketaan yksityisen rahoituksen osuus, Leader-ryhmien rahoittamiin hankkeisiin on käytettäviss Lapissa yli 30 miljoonaa euroa.

Maaseudun kehittämistä rahoittavat Leader-ryhmät.

Maa- ja metsätalousministeriö valitsi viime viikolla jatkamaan viisi tähän asti toiminutta kehittämisryhmää Lapissa: Peräpohjolan kehitys, Outokaira tuottamhan, Kyläkulttuuria Tuntureitten Maassa, Pohjoisimman Lapin Leader sekä Posiolla toimiva Koillismaan Leader. Eniten kehittämisrahaa sai jaettavaksi Pohjoisimman Lapin Leader-ryhmä, yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Kehittämisrahoilla on tarkoitus panostaa muun muassa Lapin maaseudun matkailuun ja lähiruokaan liittyviin elinkeinoihin sekä kylien palvelujen ja viihtyvyyden parantamiseen.

Maaseudun kehittämisen tukia voi hakea ensi kevään aikana.