1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat Kreikasta: Tarvitaan kosmeettisia myönnytyksiä

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä pitävät tärkeänä, että Kreikassa vaalit voittanut Syriza-puolue voi säilyttää kasvonsa.

Risto E.J. Penttilä ja Aki Kangasharju.
Voiko Etelä-Euroopan euromaissa syntyä laajempikin vastarinta Brysselin säästöpolitiikkaa kohtaan? Vaalit ovat tulossa muun muassa Espanjassa ja Portugalissa. Miten euromaiden tulisi nyt toimia, siitä keskustelevat Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioivat, että EU:n kannattaisi nyt antaa kosmeettisia myönnytyksiä Kreikan vaalit voittaneelle Syriza-puolueelle.

– Tarvitaan sellaisia kosmeettisia (myönnytyksiä)... että Syriza voi säilyttää kasvonsa sisäpoliittisesti. Siitä saadaan rauha aikaiseksi ja voidaan jatkaa, Kangasharju sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Kangasharju huomautti, että Kreikan lainoja valvonut troikka eli EU, Euroopan keskuspankki ja kansainvälinen valuuttarahasto eivät voi antaa Kreikalle mitään suuria myönnytyksiä, koska silloin niitä olisivat vaatimassa myös muut EU:lta lainaa saaneet maat.

– Pandoran lipas kyllä aukeaa siinä vaiheessa, jos troikka antaa periksi ja antaa liikaa siimaa Syrizalle, hän sanoi.

Ääriliikkeet näkevät mahdollisuutensa tulleen

Risto E. J. Penttilä huomautti, että kosmeettisten myönnytysten antaminen on tärkeää myös siksi, etteivät ääriliikkeet saisi lisää vettä myllyynsä. Penttilän mukaan esimerkiksi Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen on riemuinnut vasemmistolaisen Syriza-puolueen voitosta.

– Esimerkiksi Ranskassa Le Pen on riemuinnut tämän vasemmistoryhmän voitosta, koska näkee oman mahdollisuutensa tässä ja haluaa iskeä tähän. Tämä on se syy, miksi luulen, että kosmeettisia myönnytyksiä tullaan antamaan, Penttilä sanoi.

Pahin vaihtoehto olisi avoin selkkaus

Kangasharjun mukaan pahin mahdollinen skenaario olisi avoin selkkaus Kreikan ja EU:n välillä.

– Kaikkein pahinta olisi se, että tulisi avoin selkkaus ja Kreikan lähtö eurosta olisi vääjäämätön, Kangasharju arveli.

Kreikan ero eurosta ei Kangasharjun mukaan syöksisi Eurooppaa katastrofiin, mutta aiheuttaisi markkinoille kaoottisen tilanteen.

– Toiseksi pahin tilanne olisi se, että tällainen epävarmuus jatkuu pitkään. Epävarmuushan voi näillä näkymin jatkua kesään asti, kun velkakirjoja alkaa erääntyä, Kangasharju sanoi.

Hän sanoi uskovansa, että ratkaisun löytymiseen menee viikkoja tai jopa kuukausia.

– Kyllä tässä väkisinkin joudutaan vääntämään kättä pitkään, koska jos nyt saman tien Syriza antaisi periksi, niin kaikkihan nauraisivat sille.