1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tutkija: Ukrainan kriisi kasvattaa Suomeen uuden Venäjä-kriittisen sukupolven

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että niin Suomen kuin muiden Venäjän naapurimaiden on määriteltävä suhteensa Venäjään uudestaan.

Hanna Smith, Pertti Salolainen, Anu Vilkman.
Ukrainassa taistelut ovat viime päivinä jälleen kiihtyneet. Suomessakin on havahduttu Venäjän lisääntyneeseen voimannäyttöön ilmassa, merellä ja myös internetissä. Millainen naapuri nyky-Venäjä on ympäröiville valtioille? Sitä pohdittiin Aamu-tv:ssä Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Pertti Salolaisen kanssa.

Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Ukrainan kriisi kasvattaa Suomeen uuden Venäjä-kriittisen sukupolven.

Hän sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että kuluvasta vuodesta tulee kaikille Venäjän naapureille keskeinen sen vuoksi, että Venäjä-suhde määritellään uudelleen.

– Se tulee Suomen eteen, mutta myöskin muiden, Smith sanoo.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan suomalaiset haluaisivat aidosti ylläpitää hyvät suhteet Venäjään, mutta nykyinen tilanne ja Venäjä tekee sen mahdottomaksi.

Ukrainan kriisin viime päivien käänteet eivät ole yllättäneet Smithia. Taistelut Itä-Ukrainassa ovat kiihtyneet. Esimerkiksi Mariupoliin tehtiin lauantaina raketti-isku, jossa kuoli useita ihmisiä.

– Niin kauan kun konfliktiin ei ole virallista ratkaisua, kaikki on mahdollista, Smith sanoo.

Salolainen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa olevansa hieman yllättynyt viime päivien massiivisesta sotilaallisesta operaatiosta.

– Onko tässä jonkinlainen loppupeli alkamassa ja mitä se voisi olla. Koko ajan on ollut epätietoisuutta, miten tämä päättyy. Onko tässä nyt ensimmäinen askel siihen, että jotakin alkaa tapahtua neuvottelujen puolella, pohti Salolainen.