1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäjoki sijoittamassa Fennovoimaan 1,5 miljoonaa euroa

Pyhäjoen kunta on lähdössä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 1,5 miljoonan euron sijoituksella. Kunnanhallitus päätti eilen illalla osallistua rahoitukseen perustettavan Hanhikiven Sähkö Oy:n kautta, tarvittaessa vaikka ilman alueen muita kuntia.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.Fennovoima

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan kunnan 1,54 miljoonan euron sijoitus on Pyhäjoen tarpeisiin sopivan kokoinen. Sen myötä kunta hankkisi tulevasta ydinvoimalasta niin kutsuttua Mankala- eli omakustannussähköä jopa 60 vuoden ajan.

- Se on hyvin merkittävä osa kunnan sähköntarpeesta. Sähkön käytön kehittymistä on tietysti vaikea arvioida, kuusikymmentä vuotta on pitkä aika.

Perustettavan Hanhikiven Sähkö Oy:n osakkuudesta ovat olleen kiinnostuneita Pyhäjoen lisäksi Kalajoki, Merijärvi, Oulainen ja Haapavesi. Lähialueen kunnista Haapaveden kaupunginhallituksella on vastaava esitys valtuustolle sijoituksen tekemisestä.

– Toivon, että naapurikunnat, jotka ovat olleet aktiivisia ja aloitteellisia hankkeessa, tekevät myönteisiä päätöksiä Pyhäjoen kanssa.

Pyhäjoen valtuusto ratkaisee osaltaan asian helmikuussa.

Lue seuraavaksi