1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukioita kuritetaan Jyväskylässä – Opetushallitus huolissaan

Jyväskylässä suunnitellaan lukioiden kurssien vähentämistä 80:lla jo ensi lukuvuonna. Lisäksi osa kursseista suoritettaisiin itsenäisenä opiskeluna tai verkkokurssina. Opetushallitus muistuttaa tasavertaisten koulutusmahdollisuuksien tärkeydestä.

lukio
Tyhjät pulpetit luokkahuoneessa.
Merja Siirilä / Yle

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksen johtakunnan päätösehdotuksen mukaan suurin osa karsittavista kursseista olisi kertauskursseja, joiden tarkoitus on muodostaa oppilaalle kokonaiskuva opiskellusta aiheesta ylioppilaskirjoituksia varten.

Opetushallituksessa on seurattu huolestuneena lukioista käytävää keskustelua.

Opetusneuvos Tiina Tähkä muistuttaa, että koulutuksen järjestäjien on syytä olla hereillä, sillä tulevina vuosina säästöt koskettavat lukiokoulutusta hyvin paljon.

Kyllä lukion pitää olla se paikka, jossa saa hyvät pohjat sekä itse lukio-opiskeluun että tulevia opintoja varten.

Opetusneuvos Tiina Tähkä

– Lukioiden sisällä pitää esimerkiksi miettiä, miten opetusta järjestetään, että valtakunnallisista kursseista muodostuu opiskelijalla kokonaiskuva. Kertauskurssit ovat ollleet paikallinen ratkaisu yo-kokeeseen valmistautumiseen. Niistä on monissa lukioissa jo jouduttu luopumaan.

Säästöt vaikuttavat opetusjärjestelyihin, koska henkilöstökulut ovat opetuksessa suuri osa. Ryhmäkokoja kasvatetaan ja suunnitteilla on ohjattua, itsenäistä opiskelua ja verkko-opiskelua.

– Netissä opiskeleminen voi olla hyvä tuki ja lisä opetukseen, mutta opiskelijan kasvun ja kehityksen kannalta myös lähiopetusta tarvitaan, hän muistuttaa.

Tähkä ei kuitenkaan usko, että säästöt johtavat yksityisopetuksen lisääntymiseen.

– Tasavertaiset koulutusmahdollisuudet ovat olleet Suomessa erityisen tärkeitä. Kyllä lukion pitää olla se paikka, josta saa hyvät pohjat sekä itse lukio-opiskeluun että jatkokoulutusvalmiudet tulevia opintoja varten.

Tikkakosken lukion kohtalo ratkeaa

Kurssilinjauksista päätetään tänään Jyväskylässä, samassa kokouksessa on esillä Jyväskylän Lyseon Tikkakosken toimipisteen lakkauttaminen.

Kertauskursseista on monissa lukioissa jo jouduttu luopumaan.

Opetusneuvos Tiina Tähkä

Tikkakosken toimipisteen lakkauttamista perustellaan muun muassa säästöillä. Viime vuonna koulun toiminta oli puoli miljoonaa euroa tappiollista, ja tulevien vuosien opiskelijamäärät ovat epävarmoja.

Myös opettajien töiden järjestely koetaan vaikeaksi, koska he joutuvat työskentelemään vähintään kahdessa lukiossa Tikkakosken tuntien vähäisyyden vuoksi.

Tikkakoskella paheksutaan valmistelutapaa

Tikkakoskella oppilaat vastustavat toimipisteen lakkauttamista, he ovat muun muassa järjestäneet tammikuun puolivälissä mielenilmauksen, jossa he valtavasi koulun muutamaksi päiväksi.

Oppilaat kokevat lakkautussuunnitelmat lupausten rikkomisena, koska alunperin oli tarkoitus, että Tikkakoskella lukion aloittaneet voisivat myös valmistua sieltä.

Lukiokoulutuksen tulosalueen johtaja Antti Rastelan mukaan ensi kevääseen mennessä opintonsa päättävät voisivat suorittaa lukion loppuun Tikkakoskella.

Tikkakoskella lukiolaiset ovat ilmoittaneet paheksuvansa koulutuskuntayhtymän tapaa valmistellä päätöksiä, ja ovat harmissaan ilmailualan kanssa yhteistyötä tehneen lukionsa loppumisesta.

Opetusneuvos Tiina Tähkää haastatteli Tenho Tornberg.

Lue seuraavaksi