Käräjäoikeus tuomitsi WinCapita-jutussa rikoshyötynä valtiolle noin 10 miljoonaa euroa

WinCapitan rikos- ja hyötyjuttujen Pohjois-Savon haarassa annettiin tuomiot tiistaina. Syytettynä olleet 43 vastaajaa tuomittiin menettämään rikoshyötynä saatuna rahaa valtiolle. Pienin summa on noin 6500 euroa ja suurin lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tiistaina tuomiot WinCapita-juttuun kuuluvissa rikos- ja hyötyjutuissa.  Juttukokonaisuudessa  oli yhteensä 29 juttua ja niissä 43 vastaajaa.

Käräjäoikeus tuomitsi valtiolle menetettäväksi rikoshyötynä yhteensä 10 149 255,71 euroa. Suurin yksittäinen hyötymäärä oli lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Törkeistä petoksista tuomittiin rangaistukseen kolme miestä. Ehdolliset vankeusrangaistukset vaihtelevat yhden vuoden ja 10 kuukauden rangaistuksesta yhden vuoden ja kolmen kuukauden tuomioon.

Oikeuden mukaan miesten tuomitseminen rangaistukseen törkeästä petoksesta perustui siihen, että heidän katsottiin olevan ns. "sisäpiiriläisiä" toisin kuin muut kolme törkeästä petoksesta syytettyä.

Kolmen muun vastaajan osalta syyte törkeästä petoksesta hylättiin.

Syyttäjä vaati jutussa kahdeksalle vastaajalle rangaistusta myös rahankeräysrikoksesta, mutta oikeus hylkäsi kaikki rangaistusvaatimukset rahankeräysrikoksesta ja avunannosta rahankeräysrikokseen.

Juttukokonaisuudessa oli 33 sellaista vastaajaa, joille ei vaadittu rangaistusta ollenkaan vaan ainoastaan saadun rikoshyödyn menettämistä valtiolle.

Käräjäoikeus ei hylännyt kokonaan yhtään hyödynmenetysvaatimusta eikä menetettäväksi määrättyjä rahamääriä kohtuullistettu.

Oikeudelle valtava urakka

WinCapitan ns. Pohjois-Savon haaran juttukokonaisuus oli oikeudelle iso urakka. Juttujen pääkäsittelyt alkoivat jo joulukuussa 2013 ja viimeinen istuntopäivä oli 9.6.2014.

Pohjois-Savon käräjäoikeus käsitteli juttusarjaa 59 istuntopäivänä.

Valtion varoista on maksettu vastaajien asianajajille palkkioita ja kuluja yhteensä lähes 226 000 euroa. Summa jää kokonaan valtion vahingoksi.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on vielä vireillä yli 90 rikosperusteista vahingonkorvausjuttua. Osa WinCapitan jäsenistä vaatii korvauksia heille aiheutuneista vahingoista yhdeltä tai useammalta niistä vastaajista, joille on vaadittu rangaistusta törkeästä petoksesta.